Nieuws
Parttime ondernemen, de voor- en nadelen

Parttime ondernemen, de voor- en nadelen

Geplaatst op woensdag 12 januari 2022      Leestijd: 2.5 minuut


Er zijn verschillende redenen om parttime voor jezelf te beginnen en er is van alles mogelijk. Een eigen bedrijf starten naast je vaste baan in loondienst, studie of als bijverdienste. Of je wilt de zorg voor je ouders of kinderen combineren met het beginnen van een eigen zaak. Daarnaast is het de uitgelezen kans om uit te proberen of het ondernemerschap bij je past. Wat zijn de voordelen en nadelen van parttime ondernemen?

Deeltijd of parttime ondernemen naast je baan geeft je zekerheid over je inkomen, pensioensopbouw en bescherming tegen arbeidsongeschiktheid. Of kies je ervoor parttime te ondernemen naast je studie of de zorg voor je ouders of kinderen? Wat de reden ook is, er is genoeg om bij stil te staan als je parttime aan de slag gaat.
 

Tijdelijk ook in loondienst

Door de coronacrisis gaan steeds meer ondernemers en zzp’ers naast hun bedrijf werken in loondienst. Wil jij ook bijverdienen? Dit heeft fiscale gevolgen voor onder andere de loonheffingskorting en urencriterium. Ga jij naast je bedrijf tijdelijk in loondienst werken? Let dan op deze aandachtspunten.


Aantal parttime ondernemers groeit

Parttime ondernemen is nog nooit zo populair geweest. Vooral het aantal parttime zzp’ers groeit. Op 1 oktober 2021 stonden er meer dan 322.000 parttime zzp’ers ingeschreven in het KVK Handelsregister. Dit is bijna 50% meer dan in 2016. Vooral in de provincies Noord- en Zuid-Holland was de groei explosief.
 

Voordelen en nadelen

Zoals met veel zaken, heeft parttime ondernemen of parttime zzp’en naast voordelen ook een aantal nadelen.

Voordelen
  • Combineer je een vaste baan met een eigen bedrijf? Dan loop je minder financieel risico, omdat je een vast inkomen hebt. Daarnaast ben je verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouw je pensioen op voor de uren dat je in loondienst werkt.
  • Parttime ondernemen geeft je de kans uit te zoeken of ondernemerschap iets voor je is.
  • Je kunt in alle rust je bedrijf opbouwen, zonder druk te ervaren.

Nadelen
  • Ondernemen kan lastig te combineren zijn met een dienstverband. Je wordt beperkt in je tijd, waardoor je voor nieuwe klanten of opdrachtgevers moeilijker te bereiken bent.
  • Als parttime ondernemer kun je vaak niet optimaal profiteren van fiscale voordelen als startersaftrek en zelfstandigenaftrek. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je minstens 1225 uur per jaar in je bedrijf steken. Dat zijn in 49 weken gemiddeld 25 uur per week.
  • Voor iedere ondernemer geldt dat je de administratie, acquisitie, marketing en andere werkzaamheden moet doen. Ook als je daar minder goed in bent.
  • Je plannen bespreken met je werkgever kan spannend zijn. Hopelijk is hij of zij bereid mee te werken aan het realiseren van je plannen.

Zet alles goed voor jezelf op een rij om na te gaan of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Wil je een keer sparren of parttime ondernemen bij jou past? Neem contact op met ons kantoor.

Tip: bekijk ook eens het stappenplan bedrijf starten naast een vaste baan.

Bron: kvk.nl
Deel dit nieuwsbericht