FAQ

Financiƫle vragen

Net als jij lopen ook andere ondernemers tegen financiële vragen aan. Hieronder vind je de meest gestelde vragen van onze klanten.

Heb je een vraag die er niet tussenstaat? Mail ons op info@bloklandduin.nl, bel ons op 024 - 379 22 66 of laat hier een berichtje achter.
 

Bedrijfsauto

Wat zijn de regels voor het privégebruik van een bedrijfsauto?
Rij je een auto op de zaak, dan mag je de autokosten aftrekken van de winst. Gebruik je de auto ook privé? Dan moet je de kosten van het privégebruik verrekenen met de totale zakelijke autokosten. Hoeveel je moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer het kenteken is afgegeven. Lees meer over het privégebruik van een bedrijfsauto.

 

Belastingaangifte

Waar let ik op bij de laatste btw aangifte van het jaar?
Als je de laatste btw-aangifte / aangifte omzetbelasting over het jaar invult, is het belangrijk om de volgende zaken in de laatste aangifte te verwerken:
 
 • Correctie wegens privégebruik auto
 • Correctie wegens privégebruik goederen
 • Kleine ondernemers regeling
Wat betekenen de codes die de Belastingdienst gebruikt voor aanslagen?
Op aanslagen en aangiftes van de Belastingdienst zijn vaak codes te vinden. Deze codes geven informatie over het soort aanslag en de periode van de aangifte of aanslag. Een overzicht van de gebruikte codes en wat ze betekenen vind je hier (pdf). Wanneer je alleen een betalingskenmerk hebt, reken je dat makkelijk om met deze module voor het juiste aangifte-, aanslag- of beschikkingsnummer.

 

Ondernemen

Hoe lang moet ik mijn administratie bewaren?
Als ondernemer ben je wettelijk verplicht je administratie 7 jaar te bewaren (fiscale bewaarplicht). Lees hier meer over de fiscale bewaarplicht.
Ik wil een eigen bedrijf starten: waar moet ik aan denken?
Wanneer je een eigen bedrijf start, doorloop je een aantal stappen. Je kiest een rechtsvorm voor je onderneming en je maakt jezelf wegwijs op het gebied van administratie, belastingen, verzekeringen, marketing en eventueel personeel en huisvesting.

Wij helpen je graag met de administratieve kant van de start van jouw onderneming. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.
Kan ik als zzp'er zelf mijn boekhouding regelen?
Voor het regelen van je administratie en boekhouding kan je een boekhouder of accountant inschakelen. Zelf de boekhouding doen en deze door een administratiekantoor laten controleren of afwerken kan ook.

 

Personeel

Hoe stel ik de identiteit van mijn werknemer vast?
De identiteit van je werknemer stel je vast aan de hand van één van onderstaande originele identificatiebewijzen:
 
 • Nederlands paspoort; Identiteitsbewijzen
 • Nederlandse identiteitskaart;
 • Gemeentelijke identiteitskaart;
 • Verblijfsdocument van de Vreemdelingendienst I tot en met IV of de Europese Unie/Europese economische ruimte (EU/EER);
 • Nationaal paspoort en identiteitsbewijs van een land van de EER;
 • (elektronisch) w-document;
 • Nationaal paspoort van een land buiten de eer met een door de Vreemdelingendienst aangetekende vergunning tot verblijf (aanmeldsticker);
 • Vluchtelingenpaspoort;
 • Vreemdelingenpaspoort;
 • Diplomatiek paspoort;
 • Dienstpaspoort.

Van elke medewerker moet je een kopie van een geldig identificatiebewijs (geen rijbewijs) bij de loonadministratie bewaren. Dit kopie bewaar je tot minimaal vijf jaar na het einde van de werkzaamheden. Deze regels moeten strikt worden nageleefd. Ook moet de werknemer zich kunnen legitimeren op de werkvloer. Let op: Je kopieert zowel de voor als de achterkant van het identiteitsbewijs. Bij een paspoort maak je een kopie van alle pagina's met informatie.
Wat is het wettelijk minimum loon?
Alle werknemers vanaf 21 jaar hebben recht op het wettelijk minimumloon. Dit is het loon dat je minimaal moet ontvangen als je werkt. Voor jongere werknemers (15 tot 21 jaar) geldt het minimumjeugdloon. Het minimumloon beschermt je tegen onderbetaling. De overheid pakt onderbetaling streng aan, onder andere door hoge boetes te geven aan werkgevers.

De hoogte van het wettelijk minimumloon wordt jaarlijks tweemaal vastgesteld: per 1 januari en per 1 juli van elk kalenderjaar. De vastgestelde bedragen zijn bruto-bedragen, de werkgever is verplicht hierop de eventuele loonheffingen en premies in te houden. Buiten het wettelijk loon gelden er ook regels voor vakantiegeld. Het minimum vakantiegeld is 8 procent per jaar. Lees hier meer over het minimumloon.

 

Micro onderneming

Wanneer heb je een micro-onderneming?
Wanneer jouw bv twee jaar op rij voldoet aan twee van de drie onderstaande criteria is er sprake van een micro-onderneming:
 
 • een balanstotaal van minder dan € 350.000;
 • een omzet van minder dan € 700.000;
 • minder dan gemiddeld 10 werknemers in een boekjaar.
Wat zijn de fiscale voordelen van een micro-onderneming?
De administratieve lasten voor een micro-onderneming zijn onevenredig groot. Vandaar dat de overheid heeft bepaald dat deze kleine ondernemingen een zeer beperkte jaarrekening mogen indienen. Hierdoor is een samenstellingsverklaring van een accountant niet meer nodig.Wij verzorgen de jaarrekening die past bij jouw onderneming, klein of groot.
Welke jaarrekening is voor een micro-onderneming verplicht?
Een micro-onderneming mag een een zeer beperkte jaarrekening indienen. Die moet uit de volgende twee pagina's bestaan:
 
 • beperkte balans (vaste en vlottende activa en eigen vermogen, voorzieningen en schulden)
 • beperkte resultatenrekening: omzet, kostprijs, afschrijvingen, lonen en overige bedrijfskosten

Met deze compacte jaarrekening bespaar je tijd en administratieve kosten. Maar misschien zijn jij en de Belastingdienst niet de enige ‘lezers’ van de jaarrekening. Bankiers en aandeelhouders willen vaak een uitgebreidere rapportage. Deponeer de compacte jaarrekening bij de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel en gebruik een uitgebreid jaaroverzicht voor een goed financieel inzicht voor jezelf en andere betrokken relaties.

We helpen je graag met het opstellen van jouw jaarrekening. Wij kijken met je mee en zorgen dat jouw jaarrekening klopt. Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden met je.