Nieuws
Belastingvoordeel elektrische auto blijft tot 2031

Belastingvoordeel elektrische auto blijft tot 2031

Geplaatst op donderdag 18 april 2024      Leestijd: 2 minuten


Goed nieuws voor eigenaren van elektrische auto's: het belastingvoordeel op de motorrijtuigenbelasting (MRB) blijft langer bestaan dan gepland. De regeling zou eerst in 2025 stoppen, maar de korting op MRB wordt verlengd en langzaam afgebouwd tot 2031. Dat betekent dat jij langer profiteert van voordeel op elektrisch rijden. Check hier welke MRB korting jij de komende jaren nog kan verwachten.
 

De huidige situatie: 100% korting tot 2025

Tot 2025 blijft het huidige belastingvoordeel voor elektrische auto’s bestaan. Dit betekent dat bezitters van volledig elektrische voertuigen geen MRB betalen. Deze maatregel heeft de aankoop van elektrische auto’s flink gestimuleerd, maar zorgt er ook voor dat de twijfel toeslaat en de verkoop terugloopt nu het einde van de regeling in zicht is. 

Het belastingvoordeel zou namelijk per 2025 gedeeltelijk verdwijnen (75% korting op MRB) en in 2026 helemaal opgeheven worden. Ongunstig, want een elektrische auto is veel zwaarder dan benzine en dieselauto’s, waardoor je zonder kortingsregeling al gauw in het hoogste tarief van de MRB terechtkomt.

Om dit te voorkomen en bij te dragen aan een lagere CO2-uitstoot heeft het demissionaire kabinet in de Voorjaarsnota opgenomen dat het belastingvoordeel voor elektrische auto’s langer blijft bestaan en op een langzamer tempo wordt afgebouwd. 
 

Geleidelijke afbouw van het belastingvoordeel vanaf 2026

Wat kun je verwachten van de nieuwe regeling? Vanaf 2026 start de afbouw van het belastingvoordeel. In dat jaar betalen eigenaren van elektrische auto's 60% van de MRB die voor een vergelijkbare benzine- of dieselauto zou gelden. Deze afbouw wordt geleidelijk voortgezet tot 2031:
 
  • 2026: Je betaalt 60% van de volledige MRB
  • 2029: Je betaalt 65% van de volledige MRB
  • 2030: Je betaalt 70% van de volledige MRB
  • 2031: Gelijktrekking met de MRB voor niet-elektrische auto’s
 

Impact op plug-in hybride auto’s

Belangrijk om te weten is dat deze wijzigingen niet gelden voor plug-in hybride auto's. Eigenaren van deze voertuigen moeten vanaf volgend jaar al de volledige MRB betalen. Deze stap is bedoeld om het gebruik van volledig elektrische voertuigen verder te stimuleren ten koste van hybride auto's die zowel op brandstof als elektriciteit rijden.
 

Wat betekent dit voor jou?

Overweeg je een zakelijke elektrische auto aan te schaffen? Dan blijft dit dus voorlopig financieel aantrekkelijk dankzij de verlengde belastingvoordelen. Wij helpen je graag inzichtelijk te maken wat het belastingvoordeel voor jou betekent en we staan je bij met financieel advies. Neem contact op.Deel dit nieuwsbericht