Je bedrijf verkopen?

Goed voorbereid voorkom je het 'zwarte gat'
Ooit klein begonnen. Misschien wel in je uppie. En kijk nu. Er staat een mooi bedrijf, met gemotiveerd en vakkundig personeel, dat rendeert. Het mijmeren speelt misschien ook al een tijdje: het stokje overdragen, maar hoe? Verkopen? Het is toch nog steeds een beetje jouw kindje waar je afscheid van gaat nemen. En welk prijskaartje hang je er dan aan?

Een goedlopend bedrijf wil nog niet zeggen dat het ook klaar is voor verkoop. Daar komt nog wel wat bij kijken. De waardebepaling bijvoorbeeld. Waarschijnlijk heb je daar zelf een idee over, maar komt dat ook overeen met wat de markt ervoor over heeft? Wat is de juiste strategie om je bedrijf aan te bieden aan potentiële kopers? Wat moet er juridisch allemaal geregeld worden? Allemaal zakelijke zaken waar we je in kunnen adviseren.

Maar er is meer. Want wat als de verkoop van je bedrijf een feit is? Wat ga je verder doen? Nog maar net terug van een paar weken zon, zee en strand lijkt het aantrekkelijk dat vakantiegevoel de komende jaren te continueren. Maar je zal de eerste niet zijn die dat na een paar maanden ook wel gezien heeft. Voorkom het 'zwarte gat'. Hoe? Net zo goed als elk bedrijf uniek is, geldt dat ook voor degene die het ooit startte. Er is dus ook geen standaard advies voor denkbaar. En dat komt dan weer goed uit. Want bij Blokland & Duin zijn we niet zo van de standaard adviezen.

Cijfers

Uit onderzoek blijkt dat 20% van de ondervraagden binnen 2 jaar zijn bedrijf denkt te verkopen, 47% doet dit bij een goed bod en 41% is mentaal klaar voor verkoop. Overigens denkt 82% de waarde van zijn bedrijf goed te kennen, maar dat wordt, zo blijkt in de praktijk, vaak te hoog ingeschat.

(Bron: ondernemersbelang)


Deel deze pagina