Autokosten

Zie besparingen niet over het hoofd
Bij je status als ondernemer hoort natuurlijk een auto waar je mee voor de dag kunt komen. Het is tenslotte het visitekaartje van je bedrijf. Voor menig ondernemer een legitimatie om een kekke auto uit te kiezen die ook nog goed is voor je imago.

Toch rijden de meeste ondernemers in een auto die kleiner en voordeliger is dan de auto waarmee ze in hun stoutste dromen de showroom uitrijden. Een direct gevolg van de autokosten die, als je ze allemaal onder elkaar zet, een afschrikwekkend rijtje vormen. Soms maandelijks terugkerend, zoals wegenbelasting en brandstof, soms heel onverwacht (bekeuringen). Conclusie: onze heilige koe is ook een melkkoe: voor de overheid welteverstaan.

Daarom enkele tips om je autokosten beheersbaar te houden

  • Kies voor een tweedehandsauto of een youngtimer. Een occasion is natuurlijk veel goedkoper dan een nieuwe auto. Een youngtimer is een auto vanaf 15 jaren oud. Bij deze auto’s geldt niet langer de catalogusprijs waarover de bijtelling wordt berekend, maar de dagwaarde. Dat scheelt aanzienlijk.
  • Staat je auto op naam van de zaak? Vorder dan de btw terug. Overigens wordt ook voor de btw jaarlijks een btw-correctie i.v.m. privégebruik berekend en pikt de fiscus een graantje mee.
  • Leasen? Vaak is Financial lease voordeliger dan Operational lease. Wij rekenen je dat graag voor.
  • Is je auto privébezit? Dan mag je € 0,19 per zakelijke kilometer aftrekken van de winst en betaal je dus minder belasting. Houd hiervoor een rittenregistratie bij.
  • Goed om te weten: ook als je de reiskosten op de factuur doorberekent aan je opdrachtgever, mag je € 0,19 per zakelijke kilometer in aftrek brengen (uiteraard zijn de doorberekende kilometerkosten onderdeel van de zakelijke opbrengsten).

Nog even over onverwachte autokosten: bekeuringen worden in 2020 een stuk duurder. De bedragen voor snelheidsovertredingen stijgen tussen de 1 en 10 euro. Voor onnodig toeteren moet volgend jaar in plaats van 370 euro, 380 euro worden afgetikt. Conclusie: met goed rijgedrag bespaar je misschien nog wel het meest.

Vragen over autokosten en hoe je daarop kunt bezuinigen? We adviseren je graag.