Nieuws
Wat is de zelfstandigenaftrek

Wat is de zelfstandigenaftrek

Geplaatst op woensdag 6 januari 2021      Leestijd: 1.5 minuut


Als zzp’er of startende ondernemer heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Maar wat is de zelfstandigenaftrek? Het is een aftrekpost die ervoor zorgt dat jij minder belasting betaalt. Dat komt goed uit! Lees verder en kom erachter wat het is, of je er recht op hebt en hoe je het aanvraagt.
 

Wat is de zelfstandigenaftrek?

Als zelfstandig ondernemer kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je mag dan een vast bedrag van jouw winst aftrekken. Hiermee verlaag je jouw belastbaar inkomen en betaal je minder inkomstenbelasting.
 

Kom jij in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor deze aftrekpost, moet je aan een aantal criteria voldoen:
  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Twijfel je hieraan? Met de OndernemersCheck controleer je dit makkelijk en snel.
  • Je voldoet aan het urencriterium.
  • Op 1 januari heb je nog niet de AOW-leeftijd bereikt. Is dit wel het geval? Dan heb je recht op de helft.
 

Niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek

Is jouw winst te laag om deze aftrekpost helemaal toe te passen? Dan mag je het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekenen in de volgende negen jaren. De winst moet in die jaren wel hoger zijn dan de zelfstandigenaftrek.
 

Hoe vraag je de zelfstandigenaftrek aan?

Zelfstandigenaftrek geef je heel gemakkelijk aan bij de aangifte inkomstenbelasting. Via de Belastingdienst bekijk je het bedrag dat je mag aftrekken. Je kunt natuurlijk ook even je boekhouder vragen om je hiermee te helpen. Wel zo makkelijk.

 

Hoe werkt het wanneer ik in loondienst ben?

Wanneer je in loondienst werkt, heb je geen recht op deze aftrekpost. Wel mag je, onder bepaalde voorwaarden, de gewerkte uren in loondienst meetellen om te voldoen aan het urencriterium. Werk je naast zzp’er ook in loondienst? Dan voldoe je misschien makkelijker aan het urencriterium.
 

Startersaftrek in combinatie met zelfstandigenaftrek

De startersaftrek is een extra aftrekpost voor startende ondernemers. Deze aftrekpost is gekoppeld aan de zelfstandigenaftrek. Je vraagt ze samen aan. Eigenlijk is het een soort verhoging voor startende ondernemers. Je hebt recht op de startersaftrek in de eerste vijf jaar dat je onderneemt.

Nu je weet wat de zelfstandigenaftrek is, kan je het aanvragen. Advies nodig? We helpen je graag. Je neemt contact met ons op via onze contactpagina.
Deel dit nieuwsbericht