Nieuws
Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Geplaatst op maandag 2 augustus 2021      Leestijd: 4 minuten


De Belastingdienst beoordeelt of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en btw. Ook de KVK bepaalt of jij ondernemer bent. Maar wanneer ben je dan precies ondernemer voor de inkomstenbelasting? Je leest het in dit blog.
 

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Verkoop je producten of lever je diensten? Verwacht je winst te maken? Dan ben je waarschijnlijk ondernemer voor de inkomstenbelasting. Zijn jouw werkzaamheden hobbymatig en voer je die voornamelijk uit voor familie en vrienden? Dan ben je waarschijnlijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Wanneer je aangifte doet, bepaalt de Belastingdienst of jouw inkomen telt als 'winst uit de onderneming'. Wanneer dit het geval is, ben je ondernemer. De Belastingdienst let op de volgende zaken:
 
  • Zelfstandigheid.
Bepaal jij zelf hoe je jouw werk uitvoert, wat de prijzen van jouw product/dienst zijn. Gebruik je daarnaast je eigen materialen, gereedschappen of apparatuur?
 
  • Ondernemersrisico.
Ben je aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf of loop je financieel risico wanneer je jouw werk niet goed doet?
 
  • Continuïteit.
Stop je tijd en geld in acquisitie en heb je genoeg geld om jouw bedrijf een langere periode draaiende te houden?
 
  • Omvang van jouw bedrijf.
Werk je voor verschillende opdrachtgevers en wat is jouw gemiddelde jaaromzet?

Het hangt af van jouw situatie of de Belastingdienst jou als ondernemer ziet. Dit kan zelfs per jaar verschillen. Met de OndernemersCheck weet je het in vijf stappen. Twijfel je? Overleg dan met een fiscaal dienstverlener of met de Belastingdienst.

 

De wet DBA

Bij de wet DBA gaat het om de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer bij een opdracht. Hierbij staat de vraag centraal of er sprake is van loondienst. Dit is zo wanneer de opdrachtgever voor die ene opdracht loonheffingen inhoudt en betaalt. De criteria om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, verschilt met de criteria van de wet DBA. Het kan voorkomen dat je voor bepaalde opdrachten in loondienst werkt.


Aftrekposten en andere speciale regelingen voor ondernemers

Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting mag je speciale regelingen gebruiken. Denk aan de ondernemersaftrek, de mkb-winstvrijstelling, verschillende startersregelingen en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Sommige regelingen mag je alleen gebruiken wanneer je voldoet aan het urencriterium. Met deze speciale regelingen betaal je minder belasting.


Geen ondernemer, wel resultaatgenieter

Verkoop je producten of lever je diensten en verwacht je winst? Het kan dan alsnog voorkomen dat je volgens de Belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Je bent dan een zogenoemde 'resultaatgenieter'. Jouw inkomsten worden in dit scenario gezien als resultaat uit overig werk.

Als resultaatgenieter heb je geen recht op de speciale regelingen voor ondernemers. Wel mag je de kosten die je voor jouw werk maakt, aftrekken van de winst. Daarnaast kan het voorkomen dat je wel ondernemer bent voor de btw.
 

Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Om te beoordelen of je ondernemer voor de btw bent, kijkt de Belastingdienst naar de volgende zaken:
  • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  • Genereer je regelmatig inkomsten?
  • Heb je inkomsten naast jouw werk in vaste dienst?
  • Probeer je te verdienen met een recht of met vermogen, zoals spaargeld, beleggingen of een (vakantie)woning?

De Belastingdienst let bij de inkomstenbelasting op meer zaken dan bij de btw. Wanneer je als ondernemer voor de btw wordt gezien, ben je niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 

De kleineondernemersregeling

Ben je ondernemer voor de btw, is jouw onderneming in Nederland gevestigd en is jouw jaaromzet maximaal € 20.000? Dan kan je gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit kan voor jou financieel voordelig zijn. Om mee te doen aan de KOR meld je je aan bij Belastingdienst.

Let op: uiterlijk vier weken voor de ingangsdatum van het aangiftetijdvak moet jouw aanmelding binnen zijn. Wil je meedoen vanaf 1 april, dan is jouw aanmelding uiterlijk 3 maart binnen. Had je op 31 december 2020 een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan doe je vanaf 1 januari 2021 automatisch mee met de KOR. Wil je dit niet, meld je hier af.

De oude kleineondernemersregeling kan je nog gebruiken voor de aangifte tot en met het vierde kwartaal van 2019. Deze regeling is voor ondernemers die per kalenderjaar maximaal € 1.883 btw moeten betalen.
 

Wanneer ben je ondernemer voor de KVK?

De KVK gebruikt drie criteria om te bepalen of jij ondernemer bent:
●    Je levert goederen of diensten
●    Je vraagt hier meer dan een symbolische vergoeding voor
●    Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer

Voldoe je hieraan? Dan kan de KVK jouw onderneming inschrijven.

Er zit dus verschil in of en wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, btw of KVK. Heb je hier nog vragen over? Of wil je advies over het ondernemerschap en de fiscale voor- of nadelen? We helpen je graag. Stuur ons een berichtje of bel ons op 024 - 379 22 66.
Deel dit nieuwsbericht