Nieuws
Kleineondernemersregeling (KOR)

Kleineondernemersregeling (KOR)

Geplaatst op vrijdag 28 januari 2022      Leestijd: 2 minuten


Met de kleineondernemersregeling (KOR) betaal je minder btw aan de Belastingdienst. Kijk hier of je voor de KOR in aanmerking komt.

Heb je per kalenderjaar een omzet van maximaal € 20.000? Dan kan je kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR).

Als je meedoet aan de KOR:
 
  • bereken je geen btw aan jouw klanten
  • doe je geen btw-aangifte meer (in een aantal gevallen doet je incidenteel btw-aangifte)
  • kan je de btw over zakelijke kosten en investeringen niet aftrekken

Meedoen aan de KOR betekent minder administratieve verplichtingen voor de btw. De KOR geldt voor alle activiteiten binnen jouw onderneming. Ook als je verschillende subnummers voor de btw heeft.
 

Wanneer komt je in aanmerking voor de KOR?

De KOR is een btw-vrijstelling voor:
 
  • natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden daarvan (zoals eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma)
  • rechtspersonen (zoals stichtingen, verenigingen en bv's)

Als je wil meedoen met de KOR, moet je voldoen aan deze voorwaarden:
 
  • Je bent btw-ondernemer.
  • Jouw omzet is maximaal € 20.000 per kalenderjaar.
  • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland. Of je hebt hier een vaste inrichting.

Controleer met het hulpmiddel Kleineondernemingsregeling of je in aanmerking komt. Als je met de KOR meedoet, is dat voor ten minste 3 jaar. Komt jouw omzet toch boven de € 20.000 uit dan moet je dit meteen doorgeven aan de Belastingdienst.

De KOR is niet altijd financieel voordelig, bekijk of je beter wel of niet meedoet aan de kleineondernemersregeling (KOR).
 

Aanmelden voor de KOR

Je kan je aanmelden voor de KOR met het formulier Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling. Jouw aanmelding moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van jouw aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn.

Blijft jouw omzet onder de registratiedrempel van € 1.800 per jaar en kan je je niet inschrijven bij KVK? Dan hoef je je niet te melden als btw-ondernemer en maak je automatisch gebruik van de KOR.

Had je op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan heeft de Belastingdienst jou automatisch aangemeld voor de KOR. Wil je dit niet? Dan moet je je afmelden voor de KOR.
 

Oude kleineondernemersregeling

De oude kleineondernemersregeling (KOR) kan je niet meer toepassen op de huidige aangiftetijdvakken. Wil je de oude KOR toepassen bij de aangifte over een periode vóór 1 januari 2020? Dan moet je een suppletie-aangifte doen. Je kan de oude KOR toepassen of aanpassen in de rubriek ‘Vermindering volgens de kleineondernemersregeling’.


Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht