Nieuws
Kleineondernemersregeling (KOR)

Kleineondernemersregeling (KOR)

Geplaatst op vrijdag 28 januari 2022      Leestijd: 2.5 minuut


Val jij onder de kleine ondernemersregeling? Minder geld betalen aan de Belastingdienst is altijd prettig. Wanneer je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling (KOR), kan dit het geval zijn. Of deze regeling voor jou geldt en hoe je jezelf aanmeldt? Je leest het hier.
 

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De KOR is een btw-vrijstelling. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden bereken je geen btw aan jouw klanten. Dit betekent dat je geen aangifte meer doet. Ook kan je geen btw meer terugvragen over kosten en investeringen. De KOR is voor:
 
  • natuurlijke personen zoals eenmanszaken
  • combinaties van natuurlijke personen zoals een vof
  • rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en bv's

 

Kom ik ervoor in aanmerking?

Er zijn een aantal voorwaarden van toepassing wanneer je mee wil doen aan deze regeling:
 
  • Je bent btw-ondernemer
  • De omzet van jouw onderneming is maximaal €20.000 per kalenderjaar
  • Jouw onderneming is gevestigd in Nederland

Met het hulpmiddel kleine ondernemersregeling ga je na je of je in aanmerking komt. Wanneer je besluit om mee te doen, geldt dat voor minimaal drie jaar. Komt jouw omzet boven de €20.000 uit? Geef dit dan direct door aan de Belastingdienst. Vanaf dat moment vervalt de KOR en kan je drie jaar niet meer meedoen. Wanneer je hier als ondernemer niet meer onder valt, pas je weer de normale btw-regels toe.

De regeling is niet altijd financieel voordeliger. Twijfel je of je mee wil doen? Lees hier meer over wel of niet meedoen aan de kleine ondernemersregeling.
 

Verplichtingen KOR

Maak je wel gebruik van deze regeling, dan geldt het volgende voor jou:
 
  • je berekent geen btw aan jouw klanten
  • je doet geen btw-aangifte meer (of je doet incidenteel btw-aangifte)
  • je kan de btw over zakelijke kosten en investeringen niet aftrekken

Doe je mee aan de KOR, dan heb je minder administratieve verplichtingen voor de btw. Deze regeling geldt voor alle activiteiten binnen jouw onderneming. Ook wanneer je verschillende subnummers hebt voor de btw.

 

Aanmelden voor de kleine ondernemersregeling

Je meldt je aan via het formulier ‘melding omzetbelasting kleine ondernemersregeling’. Jouw aanmelding moet 4 weken voor de ingangsdatum van jouw aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn.

Valt jouw omzet onder de registratie drempel (€1.800 per jaar) en kan je je niet inschrijven bij KvK? Je maakt dan automatisch gebruik van de kleine ondernemersregeling. Ook wanneer je op 31 december 2019 een ontheffing had van administratieve btw-verplichtingen ben je automatisch aangemeld. Als je liever niet meedoet aan de KOR, moet je je hiervoor afmelden.

 

Oude regeling

In 2020 zijn er verschillende wijzigingen doorgevoerd in de KOR. De oude regeling (uit 2019 en daarvoor) kan je niet meer gebruiken op aangiftes van 2020 en daarna. Het is wel mogelijk om de oude regeling toe te passen op aangiftes vóór 1 januari 2020. Je doet dan een suppletie-aangifte. Pas de oude KOR aan of toe in de sectie ‘vermindering volgens de kleine ondernemersregeling’.

Heb je vragen over de kleine ondernemersregeling? We helpen je graag, neem hier contact met ons op.

Twijfel je of je ondernemer bent voor de Belastingdienst? Lees hier het blog ‘wanneer ben je ondernemer’.
Deel dit nieuwsbericht