Nieuws
Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Geplaatst op donderdag 25 januari 2024      Leestijd: 2.5 minuut


Als ondernemer is het van groot belang om te weten wanneer je als ondernemer wordt beschouwd voor de Belasting Toegevoegde Waarde (btw). In deze blog duiken we dieper in op de criteria die bepalen wanneer je officieel als btw-ondernemer wordt aangemerkt. 
 

Deelname aan het economische verkeer

Om te beoordelen of jij ondernemer bent voor de btw, let de Belastingdienst op verschillende zaken. Aan de hand van deze zaken wordt bepaald of er sprake is van deelname aan het economische verkeer: 
 
  • Oefen jij zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
    Als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent, ben je meestal ondernemer voor de btw, ongeacht de rechtsvorm van je onderneming. Het maakt dus niet uit of je een stichting, vereniging, bv, eenmanszaak of andere rechtsvorm bent. 
  • Heb je regelmatige inkomsten?
    Je moet regelmatige inkomsten hebben, ongeacht of je in het begin winst maakt of verlies lijdt. Ook als je verlies lijdt moet je dus gewoon btw betalen over je omzet.
  • Heb je inkomsten naast je vaste dienstverband?
    Ook over inkomsten naast een vast dienstverband moet je meestal btw betalen. Ben je bijvoorbeeld een webbouwer die in zijn vrije tijd ook website opdrachten aanneemt? 
  • Exploiteer je een vermogensbestanddeel of een recht?
    Als je een vermogensbestanddeel of recht exploiteert, denk bijvoorbeeld aan de verhuur van een pand, word je meestal ook gezien als btw-ondernemer
 

Uitzonderingen: deze ondernemers betalen geen btw

Ben je na je aanmelding bij de Kamer van Koophandel aangemerkt als ondernemer voor de btw? Dan ontvang je een btw-identificatienummer. Maar niet alle ondernemers hoeven btw te betalen, er zijn enkele uitzonderingen:
 
  • Het te betalen bedrag aan btw is laag: Als jouw omzet lager is dan € 20.000, dan kun je gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Check hier meer over deze regeling. Je hoeft dan geen btw in rekening te brengen, maar dit betekent ook dat je de btw die aan jou in rekening is gebracht ook niet kunt terugvragen. 
  • Er geldt een vrijstelling voor sportclubs, gezondheidszorg, financiële diensten en verzekeringen, fondsenwervende activiteiten en onroerende zaken.
 

Houd je administratie bij!

Als ondernemer voor de btw heb je administratieve verplichtingen. Over het algemeen geldt een bewaarplicht van alle gegevens voor 7 jaar. Kijk op de website van de Belastingdienst om te checken welke gegevens jij moet bewaren en hoe je dit het beste kan doen.
 

Geen ondernemer voor inkomstenbelasting, wel voor de btw

Het kan voorkomen dat je als ondernemer wordt gezien voor de btw, maar niet voor de inkomstenbelasting. Dit scenario kan zich voordoen als je wel omzet genereert, maar weinig tot geen winst maakt. Check in dit artikel wanneer je wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de criteria die gelden voor het ondernemerschap voor zowel de KVK als de Belastingdienst. Zo voorkom je verrassingen bij aanslagen en maak je optimaal gebruik van eventuele fiscale voordelen.

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar.




Deel dit nieuwsbericht