Nieuws
KOR toepassen in 2024: meld je op tijd aan

KOR toepassen in 2024: meld je op tijd aan

Geplaatst op donderdag 2 november 2023      Leestijd: 2 minuten


Voor ondernemers die vanaf 1 januari 2024 gebruik willen maken van de kleineondernemersregeling (KOR) in de btw, is het cruciaal om op tijd aan te melden. Meer informatie over de regeling, wanneer je je uiterlijk moet aanmelden, en of de KOR voordelig voor jou is, lees je in deze blog.
 

Wat houdt de KOR in?

Voor ondernemers met een relatief lage btw-omzet kan de KOR veel tijd en papierwerk besparen. Dankzij deze regeling ben je als ondernemer vrijgesteld van btw-aangifte en het berekenen van btw aan jouw klanten. Echter, hier staat tegenover dat je ook geen btw meer mag aftrekken. De KOR is niet alleen beschikbaar voor zzp'ers maar ook voor bv's, stichtingen en verenigingen. Of zij de KOR mogen toepassen, hangt af van hun omzet. 
Ondernemingen met een jaaromzet van minder dan € 20.000 (exclusief btw) komen in aanmerking voor deze regeling. Deze keuze geldt dan meteen voor drie jaar. Als een ondernemer vanaf 2024 de KOR invoert, moet hij de regeling dus minstens tot en met 2026 toepassen. Als een ondernemer de regeling verlaat, mag hij hier bovendien drie jaar lang geen gebruik meer van maken.
 

Op tijd aan- of afmelden KOR

Aanmelden en afmelden moet op tijd gebeuren. De aanmelding verloopt via een formulier op de website van de Belastingdienst. Lever dit formulier uiterlijk vier weken voor het begin van het aangiftetijdvak waarin de KOR van kracht gaat in bij de fiscus. Dit betekent dat het formulier voor het tijdvak dat op 1 januari 2024 begint, uiterlijk 2 december 2023 moet worden ingevuld. 

Na de aanmelding ontvang je een brief van de Belastingdienst met de definitieve startdatum van de kleineondernemersregeling. Tot die tijd dien je als ondernemer gewoon je btw-aangifte in. Als de omzet van één jaar boven de € 20.000 uitkomt, moet je je direct afmelden voor de KOR. De omzet die de onderneming na de overschrijding maakt, valt niet meer onder de regeling. Je moet dan gewoon weer btw berekenen.
 

Voordelig om voor de KOR te kiezen?

Het is belangrijk om goed af te wegen of de toepassing van de kleineondernemersregeling voordelig is. Het niet mogen aftrekken van btw kan namelijk ook nadelig zijn. Bijvoorbeeld, wanneer je als ondernemer van plan bent om in 2024 veel investeringen te doen. Dan is het vaak ongunstig om voor de KOR te kiezen omdat de betaalde btw op die investeringen niet aftrekbaar is. 

Of stel dat je als ondernemer in 2023 een moeizaam jaar hebt gehad en onder de omzetgrens van €20.000 uitkomt. Als je dan  verwacht dat je omzet in de loop van volgend jaar weer aantrekt, is een keuze voor de regeling geen slimme keuze. Je moet dan gedurende het jaar namelijk alsnog btw-administratie bijhouden, btw-aangifte doen, en mag drie jaar geen gebruik maken van de KOR.

Heb je vragen over de kleineondernemersregeling? We helpen je graag.
Deel dit nieuwsbericht