Nieuws
Versneld afschrijven op bedrijfsmiddelen in 2023

Versneld afschrijven op bedrijfsmiddelen in 2023

Geplaatst op woensdag 16 november 2022      Leestijd: 2 minuten


Vanaf 2023 mag je als ondernemer versneld afschrijven op bedrijfsmiddelen. Hiermee wil het kabinet mkb’ers meer ‘financiële lucht’ geven. Deze maatregel is onderdeel van een pakket van €500 miljoen waarmee het kabinet investeringen door mkb’ers wil stimuleren.

Het stimuleringspakket beslaat van 2023 tot en met 2027 elk jaar €500 miljoen. Deze maatregel is een compensatie voor de lastenverzwaring, waar in 2023 veel ondernemers mee moeten dealen. Denk hierbij aan de verhoging van het lage tarief in de vennootschapsbelasting (VPB) van 15% naar 19% en de stijging van het minimumloon. 
 

Winst verlagen met versneld afschrijven

Eén van de maatregelen in het pakket is een willekeurige afschrijving op ‘aangewezen’ bedrijfsmiddelen. De details moeten nog uitgewerkt worden in regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan het definiëren van deze ‘aangewezen’ bedrijfsmiddelen. 

“Het komt erop neer dat een onderneming die in 2023 een investering doet, tot 50% van die investering willekeurig mag afschrijven.” 

Doe je de 50%-afschrijving meteen in 2023, dan verlaag je de winst en betaal je dus ook minder belasting. Deze regeling geldt vanaf volgend jaar voor zowel de inkomsten- als de vennootschapsbelasting. 
 

Compenseren voor verhoging minimumloon

Vanaf 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10,15%. Het kabinet wil werkgevers compenseren voor deze lastenverzwaring, door het tijdelijk verhogen van het zogenoemde lage-inkomensvoordeel. Dit is een tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers die het minimumloon, of net daarboven verdienen. 

Daarnaast werd al eerder bekend gemaakt dat werkgevers in 2023 profiteren van de verhoging van de werkkostenregeling. Met deze WKR kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Denk hierbij aan sportabonnementen, bedrijfsfitness en kerstpakketten. 
 

Voordeliger om te innoveren: verruiming WBSO, MIA en EIA

Tot slot wil het kabinet investeringen in innovaties stimuleren. Met het verruimen van de WBSO kunnen ondernemingen een deel van de (loon)kosten terugkrijgen die zij maken voor innovatie-werkzaamheden. Het voorstel is om de schijfgrenzen voor de subsidie te verhogen. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe grenzen eruit komen te zien. Daarnaast komt er structureel extra geld beschikbaar voor de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA). Dit zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in duurzame bedrijfsmiddelen.

Wil je meer weten over het nieuwe energiesteunpakket? Lees dan het artikel waar we verder ingaan op de energiecompensatie voor mkb’ers.
Deel dit nieuwsbericht