Nieuws
Energiesteunpakket voor mkb’ers

Energiesteunpakket voor mkb’ers

Geplaatst op donderdag 20 oktober 2022      Leestijd: 2 minuten


Vanwege de fors gestegen energieprijzen kunnen mkb’ers tot €160.000,- aan financiële steun per onderneming verwachten van de overheid. Dit maakte het kabinet onlangs bekend met het nieuwe energiesteunpakket. Met dit steunpakket vergoed de staat de helft van de gestegen energiekosten voor het mkb.
 

Voorwaarden aan het energiesteunpakket

Ondernemers worden financieel ontzorgd door de staat om de fors gestegen energiekosten te dempen en te voorkomen dat nog meer ondernemers in de financiële problemen terecht komen. Met het energiesteunpakket wil het kabinet de helft van de (stijgende) energiekosten voor het mkb betalen. Om in aanmerking te komen voor het energiesteunpakket stelt de staat een aantal eisen:

1. De onderneming moet ten minste 12,5% van haar omzet verliezen aan energiekosten.
2. De onderneming moet ten minste vijf duizend kubieke meters of vijftig duizend kilowattuur per jaar verbruiken.
3. De onderneming mag maximaal tweehonderdvijftig medewerkers in dienst hebben.

Het kabinet verwacht het steunpakket in het voorjaar van 2023 in te voeren. Omdat Europa nog toestemming moet geven voor de regeling, kan dit duren tot het tweede kwartaal van 2023. Vooralsnog opent het steun loket op 1 april 2023. Ondernemers mogen dan ten minste één jaar lang een beroep doen op de tegemoetkoming. Daarnaast geldt de regeling met terugwerkende kracht tot 1 november 2022.
 

Staatsgarantie voor energie intensieve mkb’ers

Energie intensieve mkb’ers die nu al in financiële nood verkeren, mogen nu al uitstel van betaling aanvragen. Dit in de vorm van een staatsgarantie in het geval dat zij een banklening af moeten sluiten om aan hun energierekening(en) te voldoen. Ondernemers kunnen ook nog steeds gebruik maken van de coronabetaalpauze; een uitstel van betaling voor zijn of haar verschuldigde belastingen.
 

Steun van financiële dienstverleners

Ook hebben financiële dienstverleners, zoals onder andere de banken, aangegeven bereid te zijn om soepeler en sneller om te gaan met de aanvragen voor voorschotten van bedrijven die de regeling pas later aan kunnen vragen. Volgens Bart van Leeuwen, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken, zijn hier geen concrete afspraken over gemaakt maar ligt het wel ‘’voor de hand dat ze dat zullen doen’’. Volgens van Leeuwen lopen banken immers het risico hun geld te verliezen wanneer het mkb omvalt en bovendien staat de overheid niet garant.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste financiële nieuws? Hou dan onze nieuwspagina in de gaten.




Deel dit nieuwsbericht