Nieuws
Werkkostenregeling verhoogd naar 3% in 2023

Werkkostenregeling verhoogd naar 3% in 2023

Geplaatst op donderdag 27 oktober 2022      Leestijd: 2 minuten


Goed nieuws voor werkgevers! In 2023 kunnen zij voor 3% aan onbelaste vergoedingen weggeven aan hun medewerkers. Dit geldt over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom. Hiermee komt het kabinet werkgevers tegemoet voor de stijgende (energie)kosten. In dit artikel vertellen we je meer over de verhoging van de werkkostenregeling.
 

Blijvende verhoging werkkostenregeling door stijgende (energie)kosten

Op Prinsjesdag 2022 maakte het kabinet bekend dat het de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2023 wil verhogen naar 1,92% over de eerste €400.000 van de fiscale loonsom. In het kader van de stijgende (energie)kosten vroeg de Tweede Kamer via twee aangenomen moties om een eenmalige extra verhoging van de vrije ruimte voor 2023. Het kabinet ging daarmee akkoord.

Met de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. Denk bijvoorbeeld aan:
●    Sportabonnementen
●    Bedrijfsfitness
●    Personeelsfeesten
●    Kerstpakketten

Lees hier hoe je als ondernemer gebruik maakt van de werkkostenregeling (WKR).


De verhoging van de werkkostenregeling is tijdelijk

Vanaf 2024 vervalt de tijdelijke verhoging en geldt het percentage van 1,92%. In 2020 en 2021 werd de vrije ruimte van de werkkostenregeling al verhoogd naar 3%, als crisismaatregel tijdens corona. Zoals het er nu naar uitziet profiteren werkgevers in totaal drie jaar van deze tijdelijke verhoging.


Hoe hoog is de nieuwe vrije ruimte van de WKR?

De vrije ruimte is het bedrag dat je onbelast mag besteden. Blijft het totaal bestede bedrag aan vergoedingen onder de 3% van de eerste €400.000 van de loonsom van alle medewerkers samen? Dan mag je dat onbelast als vergoeding geven.

In de nieuwe situatie komt dit neer op €12.000 aan onbelaste vergoedingen als de loonsom van alle medewerkers samen €400.000 is.

De inflatie is flink toegenomen, waardoor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers duurder zijn dan eerst, terwijl de loonsom (en daarmee de vrije ruimte) met minder is toegenomen.
 

Wat als je de vrij ruimte van de WKR overschrijdt?

Vrijwel alle bedrijven met personeel in dienst maken gebruik van de WKR. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 3% van alle bedrijven in Nederland de vrije ruimte overschrijdt. Werkgevers hoeven dit pas te delen met de Belastingdienst als de vrije ruimte wordt overschreden. In dat geval moet de werkgever een eindheffing betalen over het bedrag waarmee de vrije ruimte wordt overschreden. Over het restant van de loonsom blijft de vrije ruimte 1,18% en bij overschrijding betaal je 80% eindheffing.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg dan onze LinkedIn pagina.
Deel dit nieuwsbericht