Nieuws
Vermijd deze valkuilen bij de start als ondernemer

Vermijd deze valkuilen bij de start als ondernemer

Geplaatst op dinsdag 16 april 2019      Leestijd: 3 minuten


Ondernemen is vallen en opstaan, zeker bij de start. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Welke valkuilen kan je als startende ondernemer tegenkomen en hoe kan je ze voorkomen?
 

Geen marktonderzoek doen

Als startende ondernemer wil je graag het gat in de markt vinden. Dit hoeft overigens helemaal geen nieuw product of dienst te zijn, maar wel iets waarin je onderscheidend bent ten opzichte van de concurrentie en wat toegevoegde waarde biedt. En vooral: waar vraag naar is. De valkuil is om iets te gaan maken of verkopen wat je zelf heel leuk vindt, maar wat niemand wil kopen.

Doelgroep
Het in kaart brengen van je doelgroep begint met het doen van marktonderzoek. Zodra je weet wat hun behoeften zijn, pas je hierop de strategie aan. Hoe beter je de doelgroep in beeld hebt, hoe meer kans van slagen de onderneming heeft. Vervolgens ga je het product testen in de markt. Je moet erachter zien te komen of het product levensvatbaar is en of klanten bereid zijn er geld voor uit te geven. Zoek hierbij niet alleen naar bevestiging, maar bekijk de realiteit. Zijn mensen bereid om ervoor te betalen.


Jezelf te vroeg rijk rekenen

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je financiën en je belastingaangifte. De inkomstenbelasting betaal je achteraf, dus je zult hier zelf een jaar lang geld voor opzij moeten zetten. Dat vereist enige discipline. In het begin moet je heel goed naar je uitgaven blijven kijken. Beetje zuinig aan doen, langzaam ontdekken hoe het is om ondernemer te zijn. Tijdens vakanties verdien je geen geld. Niet werken betekent geen omzet, dus ook niet als je ziek wordt. Zorg dus voor een goede financiële buffer en voorkom dat je zonder geld komt te zitten.

Omzet is geen winst
Een belangrijk aandachtspunt: omzet is geen winst. Daar moeten de kosten en de btw nog vanaf. Je zal niet de eerste startende ondernemer zijn die vergeet om geld opzij te zetten voor de omzetbelasting én inkomstenbelasting.

Cashflow
Een goede cashflow is van groot belang. Zorg dat je zo snel mogelijk producten verkoopt om voldoende cashflow te hebben. Houd ook de betalingen in de gaten. Niet betaalde facturen zijn de grootste oorzaak voor faillissementen. Door een vaste betalingstermijn naar iedere klant of opdrachtgever te communiceren, kun je een hoop ergernis en financiële perikelen voorkomen.
 

Focus verliezen

Het gevaar van ondernemen is dat je de focus verliest. Je gaat andere dingen erbij doen en je verliest de rode draad van je onderneming uit het oog.  We adviseren om bij de start in één klein dingetje heel goed te worden, voordat je ook maar iets anders erbij pakt. En van daaruit kan je altijd weer verder.
 

Geen hulp vragen

Zelfvertrouwen is goed en een flinke dosis eigenwijsheid is ook nodig om succes te hebben, maar startende ondernemers weten ook nog heel veel niet. Een valkuil is dan ook om geen hulp te vragen en alles zelf uit te zoeken. De problemen waar je tegenaan gaat lopen zijn niet uniek.

Ondernemen is vallen en weer opstaan en om de struikelpartijen te beperken is het slim om met andere ondernemers te praten, zodat je van hun ervaringen kunt leren. Want ook zij hebben ooit hun neus gestoten.

Luisteren
Als je eenmaal hulp hebt gevraagd, dan komt de volgende valkuil: niet luisteren. Als je naar een succesvolle ondernemer gaat voor advies, blijf dan luisteren. Iedereen denkt dat hij luistert als iemand anders praat, maar is dat wel zo? Heel veel startende ondernemers praten namelijk te veel en luisteren te weinig.

Feedback
De volgende valkuil is het zoeken van bevestiging bij een feedbacksessie. Natuurlijk wil je graag horen dat je goed op weg bent, maar je leert het meest van nieuwe inzichten. Daarom kun je het beste sparren met iemand die het tegenovergestelde van jou is. Die praat je niet naar de mond, maar geeft onafhankelijke antwoorden, waar je het meeste van leert.

Bron: Rabobank




Deel dit nieuwsbericht