Cashflow
Tips om als ondernemer je cashflow te verbeteren

Tips om als ondernemer je cashflow te verbeteren

Geplaatst op donderdag 11 oktober 2018      Leestijd: 2 minuten


Het is belangrijk als ondernemer de liquiditeit van je bedrijf goed te regelen. Anders gezegd: Zorg ervoor dat je een goede cashflow hebt. Veel ondernemers richten zich op het ondernemen en “vergeten” de financiële zaken. Totdat de leverancier opeens niet meer zo vriendelijk is, omdat er te laat betaald wordt.
 

Wat is cashflow

De definitie van cashflow is geldstroom of kasstroom. De cashflow is ook het verschil tussen inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Dit gaat verder dan de winst die je met je bedrijf maakt. Winst zorgt meestal wel voor een ruimere cashflow. Ondernemers ondervinden problemen met hun liquiditeit als er bijvoorbeeld veel geld vast komt te zitten in debiteuren en voorraden. Hieronder een aantal praktische cashflow-tips:
 

Tip 1: Check de kredietwaardigheid van je klanten

Weet met wie je zaken doet. Wil je van tevoren weten of je facturen betaald worden, check dan de kredietwaardigheid. Om helemaal zeker te zijn kan je ook denken aan kredietverzekering.
 

Tip 2: Sluit betalingscondities af

Spreek heldere betalingscondities af. Werk je met een vooruitbetaling of betaling binnen 8 dagen met het geven van een korting op de koopprijs van je product? Zit je op 14 dagen, op de standaard 30 dagen of kan je overeenkomen dat je het bedrag incasseert?
 

Tip 3: Factureer snel

Factureer snel. Dagelijkse facturering maakt dat je eerder je geld binnen hebt dan bij facturering 1 maal per maand.
 

Tip 4: Optimaliseer je betalingsherinneringen

Zorg dat je een goed systeem hebt van verzending van betalingsherinneringen: Eerste herinnering, tweede herinnering en als het echt nodig is de vordering laten incasseren.
 

Tip 5: Verbeter je voorraadbeheer

Voorraadbeheer is een belangrijke knop om aan te draaien. Kan je de inkoop doen op basis van de bestelling van de klant, of moet je een breed assortiment op voorraad hebben om direct te kunnen leveren?
 

Tip 6: Betaal niet te snel

Betaal je crediteuren op de laatste dag van de betaaltermijn. Als je krap zit qua liquiditeiten, overleg dan tijdig met je belangrijkste leverancier(s) om tijdelijk later te mogen betalen. Als je zelf het initiatief neemt heeft de leverancier hier meestal geen problemen mee.
 

Tip 7. Wees transparant over je cashflow

Als je voorziet dat de cashflow onvoldoende zal zijn om aan al je betalingsverplichtingen te voldoen, overleg dan tijdig met je financiers.
 

Tip 8.  Overweeg bankfinanciering of factoring

Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een bankfinanciering of factoring.
 

Hulp nodig?

Als je denkt; “Dit gaat me allemaal erg veel tijd kosten en ik wil vooral ondernemen”, neem dan contact op met ons kantoor. Wij adviseren en ondersteunen je graag.
Deel dit nieuwsbericht