Nieuws
Starten met een eenmanszaak: hier moet je aan denken
Geplaatst op donderdag 28 maart 2024 Leestijd: 3 minuten
Je hebt een geweldig business-idee bedacht en nu is het zover: je gaat een bedrijf oprichten! Als je zonder zakenpartners een onderneming start, is het oprichten van een eenmanszaak vaak de meest gebruikelijke route. Een eenmanszaak is vrij snel en eenvoudig opgezet en zorgt voor aantrekkelijke belastingvoordelen. Toch is het belangrijk om goed te begrijpen wat een eenmanszaak inhoudt en rekening te houden met de persoonlijke aansprakelijkheid voor bedrijfsschulden. Wat is een eenmanszaak?
Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij de eigenaar de enige verantwoordelijke is voor het bedrijf. Dit betekent dat je als eigenaar persoonlijk aansprakelijk bent voor alle zakelijke schulden. Dit heeft zowel voor- als nadelen, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de aard van je bedrijf.Voordelen van het starten van een eenmanszaak
De eenvoud en de lage kosten van het opzetten zijn aantrekkelijke voordelen van een eenmanszaak. Ook belastingtechnisch kun je in profiteren van diverse voordelen. Over de winst die je maakt met je eenmanszaak, betaal je inkomstenbelasting.Ziet de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting en voldoe je aan het urencriterium, dan heb je recht op belastingvoordeel. Denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de KOR. Dit kan de financiële drempel om te starten aanzienlijk verlagen, want je bespaart al gauw duizenden euro’s.
De oprichting van jouw eenmanszaak: eenvoudig en snel
Voor het oprichten van een eenmanszaak is alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) vereist. Deze inschrijving kost €75 en is je officiële start als ondernemer. Je bent dan opgenomen in het Handelsregister. Na inschrijving ontvang je automatisch de benodigde nummers voor de Belastingdienst, waarmee je bedrijf volledig operationeel is.Wist je dat je de kosten van je inschrijving mag aftrekken van de belasting? Dit is waarschijnlijk je allereerste aftrekpost als zelfstandig ondernemer!
Belangrijke overwegingen: aansprakelijkheid en financiën
Hoewel een eenmanszaak veel voordelen biedt, is het cruciaal om je goed te realiseren dat je persoonlijke aansprakelijk bent voor schulden. Dit betekent namelijk dat schuldeisers bij eventuele financiële problemen aanspraak kunnen maken op je privévermogen.Dit risico kun je beperken door goede voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het afsluiten van verzekeringen en het opstellen van huwelijkse voorwaarden.
Personeel in dienst nemen met een eenmanszaak
Een veelvoorkomend misverstand is dat je geen personeel kunt aannemen als je een eenmanszaak hebt. Dit is niet waar; ook met een eenmanszaak kun je werknemers in dienst hebben.Belastingvoordelen en verplichtingen
Als eigenaar van een eenmanszaak profiteer je van verschillende belastingvoordelen, zoals de zelfstandigen- en startersaftrek. Daarnaast ben je verplicht om inkomstenbelasting en btw-aangifte te doen, gebaseerd op de winst van je onderneming en de omzet die je genereert.Eenmanszaak versus BV: wat past het beste bij jou?
Bij het kiezen tussen een eenmanszaak en een besloten vennootschap (bv) spelen verschillende factoren een rol, waaronder belastingdruk en persoonlijke aansprakelijkheid. Laat je altijd goed adviseren op basis van je persoonlijke situatie en toekomstplannen.Het starten van een eenmanszaak kan een spannende eerste stap zijn op het pad van ondernemerschap. Met de juiste voorbereiding en kennis kun je deze uitdaging met vertrouwen tegemoet treden.
De administratie: zelf doen of uitbesteden?
Een degelijke administratie is essentieel voor elke onderneming, ook voor een eenmanszaak. Hoewel je ervoor kunt kiezen om dit zelf te doen, kan uitbesteden aan een professional je helpen om optimaal gebruik te maken van fiscale voordelen en je te behoeden voor mogelijke fouten.Wij adviseren je graag over welke rechtsvorm het beste bij jou past, ondersteunen je bij de oprichting van jouw bedrijf en verzorgen een transparante, complete administratie. Neem contact op.