Nieuws
Klopt jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Klopt jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

Geplaatst op donderdag 14 december 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Het einde van het jaar is in zicht en de Belastingdienst is druk bezig met het versturen van alle aanslagen voor de inkomstenbelasting (IB). Met een voorlopige aanslag kun je als ondernemer je belasting gedurende het jaar gespreid betalen. Maar let op: dit werkt alleen als je voorlopige aanslag overeenkomt met je daadwerkelijke aanslag. Voorkom vervelende verrassingen en check je voorlopige aanslag dus goed.
 

Alles in één keer of toch liever spreiden? 

Dankzij een voorlopige aanslag betaal je gespreid over het hele jaar je inkomstenbelasting. Zo hoef je niet in één klap een groot bedrag af te tikken. De betalingen doe je dan in elf gelijke termijnen. 
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het hele bedrag wel in één keer te betalen. Eerder kregen ondernemers bij deze keuze korting op het totaalbedrag, maar dit is stopgezet. Wel kan je in 2024 voor het eerst betalen met iDeal. 
 

Valt je winst hoger of lager uit? Pas je aanslag aan 

De voorlopige aanslag IB voor 2024 wordt door de Belastingdienst gebaseerd op je oude gegevens en de verwachte nieuwe belastingtarieven. Als je nu al weet dat de winst in 2024 aanzienlijk hoger of lager uitvalt dan in voorgaande jaren, is het raadzaam om je voorlopige aanslag te laten aanpassen. Zo voorkom je dat je nu te veel of te weinig belasting betaalt, wat later gecorrigeerd moet worden bij de definitieve aanslag. 
 

Bezwaar maken 

Heb je het idee dat je voorlopige aanslag niet klopt? Het is niet mogelijk om hier bezwaar tegen te maken. Wel kun je een verzoek tot wijziging doen via Mijn Belastingdienst. Je ontvangt dan binnen acht weken een reactie van de Belastingdienst. Als de inspecteur de wijzigingen niet of gedeeltelijk overneemt volgt een afwijkingsbeschikking. Tegen deze beschikking kan je wel bezwaar maken.

Heb je hulp of advies nodig bij jouw voorlopige inkomstenbelasting? Neem dan contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht