Nieuws
Je eenmanszaak omzetten naar BV

Je eenmanszaak omzetten naar BV

Geplaatst op donderdag 4 april 2024      Leestijd: 4 minuten


Is jouw eenmanszaak flink aan het groeien? Dan is het mogelijk tijd om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit kan een grote stap lijken en veel ondernemers zien dit dan ook als een ingewikkeld proces. In deze blog lees je welke stappen je moet zetten om van  eenmanszaak naar BV te gaan, welke methodes je kan kiezen en wat de fiscale gevolgen zijn.
 

Waarom van eenmanszaak naar BV?

Een eenmanszaak is een fantastische rechtsvorm om mee te starten: eenvoudig op te zetten en vol met fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek en de kleineondernemersregeling. Maar als je onderneming groeit, kan de overstap naar een BV aantrekkelijk zijn. Waarom? Omdat een BV fiscale voordelen biedt bij hogere winsten, je persoonlijke aansprakelijkheid verlaagt, en je bedrijf een professioneler imago krijgt met 'BV' achter de naam.

Hoe zet je een eenmanszaak om naar een BV?
Er zijn drie manieren om de overstap van eenmanszaak naar BV te maken. De keuze hangt af van jouw specifieke situatie:
 

1) Activa-passivatransactie

Deze methode is snel en eenvoudig. Je verkoopt de bezittingen en schulden van je eenmanszaak aan je nieuwe BV. Dit is een goede optie als je geen waardevolle stille reserves of goodwill hebt, omdat je anders over deze posten belasting moet betalen.

Belangrijkste stappen:
 • Je richt eerst een bv op bij de notaris
 • De notaris zorgt voor inschrijving van jouw bv bij de KVK. 
 • Je regelt een activa-passivadocument, waarin staat welke bezittingen en schulden je aan de nieuwe bv verkoopt. 
 

2) Ruisende inbreng

Bij de ruisende inbreng 'verkoop' je de activa en passiva tegen de huidige marktwaarde aan de BV. Dit is de meest interessante methode als je jouw BV binnen 3 jaar wilt verkopen. Let op: je betaalt met deze methode belasting over de op de balans niet zichtbare reserves. 

Belangrijkste stappen:
 • Je stuurt een intentieverklaring naar de Belastingdienst, waarin je laat weten dat je jouw eenmanszaak ruisend omzet naar een bv. 
 • Je richt een bv op bij de notaris
 • De notaris stelt een akte van inbreng op. Hierin staan alle activa en passiva van je eenmanszaak die overgaan naar de bv. 
 • De notaris zorgt voor inschrijving van de bv en uitschrijving van de eenmanszaak bij de KVK. 
 • De bv gaat verder met de actuele boekwaarden op de balans.
 

3) Geruisloze inbreng

Bij een geruisloze inbreng kun je je eenmanszaak met terugwerkende kracht omzetten. Alles van je eenmanszaak gaat over naar je BV, inclusief de meerwaarde en reserves. Het grote voordeel? Je betaalt geen belasting over de meerwaarde. Er is wel een termijn: je moet vóór 1 oktober een intentieverklaring naar de Belastingdienst sturen en je hebt dan tot 1 april van het volgende jaar om alles te formaliseren.

Belangrijkste stappen:
 • Je stuurt voor 1 oktober een intentieverklaring naar de Belastingdienst, waarin je laat weten dat je jouw eenmanszaak ruisend omzet naar een bv. 
 • De notaris stelt op basis van een inbrengbalans en inbrengomschrijving een akte van inbreng op. 
 • Je hebt tot 1 april van het volgende jaar om via de notaris de bv op te richten en de eenmanszaak in te brengen. 
 • De notaris zorgt voor inschrijving van de bv en uitschrijving van de eenmanszaak bij de KVK.
 

Hoe kies je de beste methode?

Elke situatie is uniek, daarom is persoonlijk advies essentieel. De activa-passivatransactie is snel en populair, maar niet de meest voordelige optie als je veel stille reserves hebt. De geruisloze inbreng is interessant als je wilt voorkomen dat je belasting moet betalen over die reserves. En de ruisende inbreng? Die biedt juist weer flexibiliteit als je plannen hebt om de BV snel weer te verkopen. Wij bieden advies en begeleiding op maat bij het omzetten van jouw eenmanszaak naar een BV.
 

Wat kost het omzetten naar een BV?

De kosten van het omzetten van een eenmanszaak naar een BV zijn afhankelijk van welke methode je kiest, de hoogte van de notariskosten, de mogelijke kosten voor het opstellen van een intentieverklaring en het advies van een financieel adviseur. Wil je een duidelijke indicatie van welke kosten je kan verwachten? Neem dan gerust eens contact op.
 

Wij staan voor je klaar!

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV is een grote stap en mooie mijlpaal. Ons team van experts staat klaar om je te adviseren over de beste route voor jouw bedrijf en je te begeleiden bij elke stap in het proces. Zo kun jij je focussen op wat echt belangrijk is: de groei van je onderneming. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht