Nieuws
Blog van Joost: Durf te ondernemen

Blog van Joost: Durf te ondernemen

Geplaatst op vrijdag 7 juni 2019      Leestijd: 2 minuten


De meeste ondernemers kunnen het gevoel nog zo terughalen: hoe het was om een startende ondernemer te zijn. Op een dag neem je het dappere besluit om voor jezelf te beginnen. Met alle angsten, twijfels en onzekerheden van dien.

Ben ik goed genoeg in mijn vak? Ben ik wel een echte ondernemer? Ben ik in staat klanten te krijgen en aan mij te binden?

En het dan vervolgens toch aangaan. Je zou er eigenlijk een lintje voor moeten krijgen. Voor betoonde moed.

Ondernemen moet je willen, kunnen én durven. Waarbij die laatste misschien wel de grootste prestatie is. Gaan voor je idealen, ten koste van alles. Vallen en opstaan.

Geld is trouwens zelden de drijfveer om voor jezelf te beginnen. Of zoals Johan Cruijff het ooit verwoordde: ’Ik heb nog nooit een zak geld zien scoren.’ Het is het talent, de passie, het geloof in iets of een ambitie, die maken dat je tot grote dingen in staat bent. Als je er dan uiteindelijk ook financieel voor wordt beloond, is dat natuurlijk mooi meegenomen (en misschien wel het logische gevolg van).

Terugkijkend blijken die eerste angstige jaren, maar ook het pionieren, het mooist te zijn geweest. Had je dat toen maar geweten!

Ik moest daar laatst aan denken na een bezoek van een jongeman die advies kwam inwinnen. Net vijfentwintig en al een goede baan met een auto van de zaak.

’Ik wil voor mezelf beginnen’, zei hij.

Op mijn vraag waarom, antwoordde hij:
’De vrijheid trekt, Joost, en het eigen baas zijn’.

Ik vroeg of hij er goed over had nagedacht.
’Tuurlijk’, zei hij. ’Ik wil het en ik kan het.’

Daarna heeft hij nog één keer gebeld. De beslissing om ondernemer te worden, had hij met een half jaar uitgesteld. Iets met een klus die uitliep.

Een jaar later zag ik hem bij een pompstation. De vraag of hij al ondernemer was, lag op mijn lippen maar slikte ik in: ’Mooie auto’, zei ik maar.

Hij knikte en voegde eraan toe:
’Daar doe je het toch allemaal voor’.

Even later zag ik hem de grote weg oprijden en langzaam uit het zicht verdwijnen.

Je hoeft natuurlijk helemaal geen ondernemer te worden. Maar is het je droom, ga er dan voor. Want je kunt beter spijt hebben van wat je wel hebt gedaan, dan van wat je niet hebt gedaan.
Deel dit nieuwsbericht