Nieuws
Wet DBA gaat de prullenbak in

Wet DBA gaat de prullenbak in

Geplaatst op maandag 30 oktober 2017      Leestijd: 1.5 minuut


Rutte III gooit met het regeerakkoord de Wet DBA de prullenbak in. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe wet die zzp’ers en opdrachtgevers zekerheid moet geven of er wel of geen sprake is van een dienstverband.

De opvolger van de Wet DBA moet zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en de partijen die met hen in zee gaan, de zekerheid geven dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Aan de andere kant moet schijnzelfstandigheid in de kiem worden gesmoord. Een schijnzelfstandige werkt op papier als ondernemer, maar is in de praktijk in dienst. De formatiepartijen zijn van plan om partijen uit de praktijk te betrekken bij de uitwerking van de nieuwe wet. Ook vinden ze het belangrijk dat de nieuwe wet voor de Belastingdienst goed te handhaven is en voor werkgevers en opdrachtnemers niet al te veel administratieve rompslomp oplevert.
 

Nieuwe wet

De wet DBA wordt vervangen door een nieuwe wet, waar zelfstandigen in drie groepen worden gedeeld:
 
  • Voor zzp’ers aan de onderkant van de markt die voor een langere periode (minimaal drie maanden) tegen een laag tarief (tussen de 15 en 18 euro per uur), geldt dat ze worden gezien als werknemers. Dat geldt ook voor zzp’ers die hetzelfde werk doen als reguliere werknemers tegen datzelfde lage tarief.
     
  • Alle andere zzp’ers moeten straks online en opdrachtgeversverklaring invullen. Met het beantwoorden van vragen moet duidelijk worden wat de werkzaamheden zijn en hoe de gezagsverhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer ligt.
     
  • Zzp’ers aan de bovenkant van de markt, die een uurtarief hanteren van minimaal 75 euro per uur en niet-regulier werk verrichten of korter dan een jaar aan de slag zijn bij een opdrachtgever, hoeven zich nergens zorgen om te maken. Zij zijn automatisch gevrijwaard van loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

De controle zal het eerste jaar mild zijn, zodat zzp’ers en bedrijven tijd krijgen om aan het nieuwe systeem te wennen. Zo worden er geen boetes uitgedeeld bij een eerste controle.
Deel dit nieuwsbericht