Nieuws
Wat zit er voor bv's in het Prinsjesdag-koffertje?

Wat zit er voor bv's in het Prinsjesdag-koffertje?

Geplaatst op maandag 19 augustus 2019      Leestijd: 1.5 minuut


Het is nog een kleine maand te gaan tot Prinsjesdag. De dag dat het kabinet traditioneel de plannen voor komend jaar uit het welbekende koffertje tovert. Maar sommige zaken uit dat koffertje zijn van tevoren al te voorspellen. Een kleine greep uit de verwachte belastingplannen voor bv's.

Vorig jaar Prinsjesdag toverde het kabinet ineens een maatregel uit de hoge hoed die ‘excessieve’ schulden van directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) bij hun bv’s moet aanpakken. Verrassingen zijn dus altijd mogelijk, maar onderstaande zaken komen zéér waarschijnlijk terug in het Belastingplan 2020.
 

Bronbelasting op rente en royalty’s

Zo zit de eerder aangekondigde bronbelasting op rente en royalty’s als het goed is in het pakket. Met die belasting probeert het kabinet belastingontwijking verder de kop in te drukken. Ondernemingen die vanuit Nederland rente en royalty’s uitkeren aan gelieerde vennootschappen in ‘laagbelastende jurisdicties’ moeten daarover afrekenen met de fiscus. Eerder is een tarief genoemd van 20,5%.
 

Antimisbruikmaatregel in de vennootschapsbelasting

Een andere maatregel die te maken heeft met belastingontwijking is de aanpassing van de  zogeheten ‘substance-eisen’ voor de antimisbruikbepaling in de dividendbelasting en de vennootschapsbelasting (VPB). Die eisen gelden voor een vennootschap in Nederland die fungeert als schakel tussen een moedermaatschappij en een kleindochtermaatschappij. Als die tussenschakel een bepaalde omvang (‘substance’) heeft, geldt de antimisbruikmaatregel niet. Dit wil het kabinet per 1 januari 2020 wijzigen, waardoor de Belastingdienst ook misbruik kan aanpakken als voldaan is aan de substance-eisen.
 

Heffing op hoge bv-schulden dga’s

Mogelijk komt het kabinet ook met een reactie op een eerder ingediend initiatiefvoorstel over liquidatieverliezen. In dat voorstel kunnen ondernemingen minder vaak verliezen die bijvoorbeeld ontstaan bij het liquideren van een dochtermaatschappij in aftrek brengen.

Daarnaast wordt op Prinsjesdag dus de heffing op hoge schulden van dga’s bij hun eigen bv verwacht, die vanaf 2022 moet gaan gelden. Vanaf dan worden leningen die de € 500.000 te boven gaan aangemerkt als inkomen uit aanmerkelijk belang en dus belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Leningen voor een eigen woning zijn uitgezonderd. Verder worden met Prinsjesdag ook de tarieven voor de VPB bekendgemaakt.

Bron: Rendement
Deel dit nieuwsbericht