Dga-taks
Dit betekent de dga-taks voor jou als ondernemer

Dit betekent de dga-taks voor jou als ondernemer

Geplaatst op woensdag 26 september 2018      Leestijd: 1.5 minuut


Het kabinetsvoorstel om directeur-grootaandeelhouders (dga's) met een lening van 500.000 euro en meer bij hun eigen bedrijf extra te belasten, maakt veel los bij mkb'ers. Maar wat betekent dit voor de ondernemers die hier mee te maken gaan krijgen?

Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die meer dan 500.000 euro lenen bij hun eigen bedrijf moeten daarover belasting gaan betalen. De maatregel zal 23.000 dga’s gaan treffen en zal eenmalig het bedrag van 1,8 miljard opleveren. Op 2022 gaat de nieuwe belasting in. Dat betekent dat dga’s met een schuld van 500.000 euro of meer nog drie jaar de tijd hebben om die schuld af te lossen. Wat ze kunnen doen om dit te omzeilen is hun schuld omzetten in een winstuitkering. Wat betekent dat ze er 25 procent belasting over moeten betalen. Een percentage dat bovendien vanaf 2021 wordt verhoogd naar 26,9 procent.
 

Harde maatregel

De dga-taks is een harde, rigoureuze maatregel, waar het laatste woord nog niet over gesproken is. We sluiten niet uit dat er een aanpassing komt. Er is vanuit tal van organisaties zoveel kritiek. Het nog valt te bezien of de maatregel zoals hij nu op papier staat wordt ingevoerd.
 

Twee opties tot aflossing

Er zijn grofweg twee opties om de schuld af te lossen.
  1. Met privémiddelen - door bijvoorbeeld voor privédoeleinden aangeschafte zaken te verkopen
  2. Met vrije reserves uit de vennootschap, die je aan jezelf uitkeert als dividend.
Het naadelen van de tweede optie is dat je inkomstenbelasting gaat betalen over het geld dat je uit de bv haalt. Ook kan je dat geld niet gebruiken voor investeringen.
 

Alleen nieuwe schulden

De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs schrijft in een reactie op het kabinetsvoorstel dat de nieuwe regeling enkel zou moeten worden toegepast op schulden die vanaf een bepaalde datum zijn ontstaan. Zet het kabinet door en gaan ze ook ‘oude’ schulden belasten, dan vraagt de Orde hen onder meer om de regeling te beperken tot consumptieve bestedingen en schulden door het aanschaffen van onroerende zaken en effecten uit de wind te houden.
 

Downloads

Miljoenennota 2019
Belastingplan 2019
Deel dit nieuwsbericht