Nieuws
Voorlopige aanslag ontvangen? Vijf aandachtspunten voor jou

Voorlopige aanslag ontvangen? Vijf aandachtspunten voor jou

Geplaatst op donderdag 20 januari 2022      Leestijd: 1.5 minuut


Met de voorlopige aanslag betaal je de verwachte inkomstenbelasting gedurende het lopende belastingjaar in plaats van in één keer achteraf met de definitieve aanslag. Zorg ervoor dat de gegevens op de voorlopige aanslag zoveel mogelijk overeenkomen met jouw werkelijke situatie. Zo loopt de betaling van de inkomstenbelasting gelijk met jouw inkomsten. We zetten 5 aandachtspunten rond de voorlopige aanslag op een rij.
 

1. Schatting van jouw inkomen

Met een actuele voorlopige aanslag voorkom je dat je na de definitieve aanslag veel belasting moet bijbetalen of gedurende het belastingjaar te veel belasting betaalt. Verwacht je dat de voorlopige aanslag gebaseerd is op een te laag inkomen? Wijzig jouw voorlopige aanslag dan direct. Anders is de kans groot dat je bij de definitieve aanslag moet bijbetalen. Nog niet zeker van jouw inkomen? Wijzig jouw voorlopige aanslag dan gedurende het jaar.
 

2. Betaling van de voorlopige aanslag en coronasteun

Heb je gebruik gemaakt van coronasteunmaatregelen? Zoals het bijzonder uitstel van betaling van belastingen van de Belastingdienst?

Houd er rekening mee dat de aflossingsregeling voor de opgebouwde belastingschuld bij de Belastingdienst per 1 oktober 2022 start. In februari 2022 ontvangen de ondernemers die gebruik hebben gemaakt van het uitstel van betaling van de Belastingdienst een overzicht van deze opgebouwde belastingschulden. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl/corona.
 

3. Ook persoonlijke veranderingen zijn van invloed

Sluit je jouw hypotheek over, waardoor je minder rente gaat betalen? Of ga je scheiden? Dit soort veranderingen kunnen ook invloed hebben op jouw voorlopige aanslag.
 

4. Voor het eerst ontvangen?

Ben je in de afgelopen jaren gestart als ondernemer en betaal je elk jaar achteraf, na de definitieve aanslag inkomstenbelasting, belasting over jouw inkomen in het voorgaande jaar? Reserveer dan altijd gedurende het jaar een deel van jouw inkomen om jouw belastingen achteraf te kunnen voldoen. Er is een kans dat je in januari voor het eerst en ongevraagd een voorlopige aanslag ontvangt. Mogelijk kan de achterafbetaling van de definitieve aanslag 2021 gelijk gaan lopen met de maandelijkse betalingstermijnen van de voorlopige aanslag 2022. Na de eerste voorlopige aanslag ontvang je elk jaar opnieuw een voorlopige aanslag.
 

5. Voorlopige aanslag wijzigen?

Dat kan op mijn.belastingdienst.nl of neem contact op met ons kantoor. Dan regelen wij het wijzigingsverzoek voor je. Ontvang je ook toeslagen? Check of je ook die moet aanpassen.
Deel dit nieuwsbericht