Nieuws
Vijf veelgebruikte subsidies en regelingen

Vijf veelgebruikte subsidies en regelingen

Geplaatst op maandag 18 februari 2019      Leestijd: 1.5 minuut


Je kunt wel wat extra financiële ruimte voor je onderneming gebruiken. Naast eigen geld en externe financiering, zijn er subsidies en overheidsregelingen. De volgende vijf regelingen komen dan van pas. Ontdek hoe ze jou geld op kunnen leveren.
 

1. Ondernemersaftrek

Met de verschillende onderdelen van de Ondernemersaftrek betaal je minder inkomstenbelasting. Afhankelijk van jouw specifieke situatie kun je een of meer onderdelen toepassen. De Ondernemersaftrek bestaat uit Zelfstandigenaftrek, Startersaftrek (verhoging zelfstandigenaftrek voor starters), WBSO (Wet Speur en Ontwikkelingswerk voor Innovatie), Meewerkaftrek, Stakingsaftrek en Stakingslijfrenteaftrek.
 

2. Mkb-winstvrijstelling

Met de mkb-winstvrijstelling mag je 14% van je winst aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Voordat je dit doet, moet je eerst je winst verminderen met de Ondernemersaftrek. De vrijstelling geldt ook voor zzp'ers.
 

3. Investeringsaftrek

Investeer je in bedrijfsmiddelen? Trek dan via de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) een bedrag van de winst af in je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De hoogte hangt af van het geïnvesteerde bedrag. Je moet in ieder geval per bedrijfsmiddel minimaal 450 euro en totaal minimaal 2.300 euro investeren in een kalenderjaar.


4. Borgstelling mkb-kredieten

Als ondernemer kun je een borgstelling krijgen voor een gedeelte van je krediet. Met die borgstelling kun je bij een bank en een aantal andere financiers (bijvoorbeeld Qredits) meer lenen dan op basis van je onderpand. Financiers kunnen bij de overheid een beroep doen op de regeling. De regeling is zowel voor starters als langer gevestigde ondernemers.
 

5. Uitkeringen voor zelfstandigen

Voor een aantal situaties zijn er uitkeringen voor ondernemers. Bij tijdelijke financiële problemen is er de BBZ (Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen). Naast een uitkering biedt de BBZ ook krediet voor starters en langer gevestigde ondernemers. Bij zwangerschap kun je gebruikmaken van de uitkering Zelfstandig en Zwanger via het UWV. Voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte ondernemers is er de IOAZ (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen).

Mocht je vragen hebben over bovengenoemde regelingen, neem dan contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht