Aftrekbaar
Belangrijke aftrekbare kosten voor de zzp-er

Belangrijke aftrekbare kosten voor de zzp-er

Geplaatst op woensdag 11 juli 2018      Leestijd: 2.5 minuut


Wekelijks krijgen we vragen over welke kosten nu wél, en welke níet aftrekbaar zijn. Aftrekbare kosten zijn alle kosten die je maakt voor jouw onderneming. Voor veel kosten is het direct duidelijk dat het bedrijfskosten zijn, maar niet voor alle.
 

Waarom trekken we kosten af?

Kosten wil je aftrekken omdat je daarmee de winst verlaagt. Omzet minus kosten is winst. Hoe minder winst je maakt, hoe minder belasting (inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting) je betaalt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je zoveel mogelijk kosten moet maken. Je moet natuurlijk wel echt het geld hebben om de uitgaven te kunnen doen. Maar áls je zakelijke kosten maakt, zorg dan dat ze in je boekhouding terecht komen. Je doet jezelf en je onderneming te kort wanneer je vergeet kosten op te voeren. Het belang van de fiscus is nu ook direct duidelijk: De fiscus wil zoveel mogelijk belasting ontvangen, dus de fiscus wil dat jij zoveel mogelijk winst maakt. Je mag daarom niet zómaar alles opvoeren als bedrijfskosten.
 

Zakelijke kosten zijn aftrekbaar

De hoofdregel is heel eenvoudig. Kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je onderneming zijn aftrekbaar. Dat is hoe de belastingdienst het omschrijft. De belastingdienst geeft zelfs een opsomming van zakelijke kosten: huur van de bedrijfsruimte, verzekeringen en briefpapier zijn aftrekbaar. Op basis van deze hoofdregel kun je zelf veel conclusies trekken: marketing, je website, zakelijke cursussen, vakliteratuur, de boekhouder, je virtual assistant of online business manager, allemaal zakelijke kosten. Maar de eerste vragen ontstaan ook meteen. Want hoe zit het als kosten zowel een zakelijk als privé karakter hebben.
 

Gedeeltelijk aftrekbare kosten

Sommige kosten hebben naast een zakelijk voordeel, ook een privé voordeel. De belastingdienst noemt dit de ‘gemengde kosten’. Van deze gemengde kosten is alleen het zakelijke deel aftrekbaar. Gebruik je de telefoon zowel zakelijk als privé? Dan mag je alleen het deel aftrekken wat je zakelijk gebruikt. Hier onstaat direct de vraag; hoe bepaal je dat dan? En hoe voer je dat praktisch uit? En daar zijn geen eenduidige antwoorden op te geven. Het enige juiste antwoord is: Zorg dat je jouw keuze kunt uitleggen. In juridische termen: Je moet een verdedigbaar standpunt hebben. Dan is het alsnog mogelijk dat de fiscus het met je oneens is en dat je een correctie krijgt opgelegd, maar je loopt dan beduidend minder kans op een boete.
 

Aftrekbare kosten met mogelijke privé voordelen

  1. Telefoon en internet
  2. Voedsel, drank, representatie
  3. PC, laptop of iPad
  4. Literatuur
  5. Studiereizen
  6. Kleding en persoonlijke verzorging
  7. Studiekosten
  8. Auto, reis- en verblijf kosten
  9. Werkruimte thuis
 

Niet aftrekbare kosten

Als het persoonlijke voordeel overheerst, zijn de kosten niet aftrekbaar. De fiscus geeft aan dat het behalen van je rijbewijs, het bezoeken van een pedicure en de zorgverzekering niet aftrekbaar zijn. Ook kleding is niet aftrekbaar. Kleding is alleen aftrekbaar wanneer je deze privé echt niet kunt dragen en wanneer het bedrijfslogo er op staat. De werkkleding van een automonteur kan je opvoeren als zakelijke kosten. Verkeersboetes zijn trouwens ook niet aftrekbaar. Ook niet als je op weg was naar een zakelijke afspraak en óók niet als je te hard hebt gereden zodat je op tijd op je zakelijke afspraak kon zijn.

Wil je meer weten over onze dienstverlening, vul dan jouw gegevens in en wij nemen contact met je op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Deel dit nieuwsbericht