Nieuws
Vergeet de btw-aangifte voor ondernemers niet

Vergeet de btw-aangifte voor ondernemers niet

Geplaatst op dinsdag 23 januari 2018      Leestijd: 1.5 minuut


De btw-aangifte wordt ook wel aangifte omzetbelasting genoemd. Btw (belasting over de toegevoegde waarde) zit op producten en diensten. U betaalt btw over uw omzet.  Btw brengt u in rekening aan uw klant, bovenop de prijs van uw product of dienst. Bij de aangifte draagt u de van de klant ontvangen btw af aan de Belastingdienst. Door u betaalde btw aan leveranciers mag u hier van aftrekken.
 

Ondernemer voor de btw

Na de inschrijving van uw bedrijf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel ontvangt u van de Belastingdienst een brief. Hierin staat of u ondernemer bent voor de btw en hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen.
 

Eerste btw-aangifte

Ook als u nog geen omzet heeft moet u aangifte doen. De eerste btw-aangifte is nog vaak op papier. Bij de formulieren van de Belastingdienst ontvangt u een toelichting. Na de eerste (papieren) aangifte doet u digitaal aangifte. U ontvangt hiervoor inloggegevens van de Belastingdienst. In de beveiligde omgeving van de Belastingdienst ziet u een overzicht van uw aangiftes en opgaven.
 

Aangifte doen

Voor de meeste ondernemers geldt een btw-aangifte per kwartaal. Het kan ook zijn dat u per maand of per jaar aangifte moet doen. Dit hangt af van de hoogte van uw omzet. Ook als u in een periode geen omzet heeft, moet u aangifte omzetbelasting doen. Voor de uiterste datum waarop u aangifte moet doen geldt het volgende:
 
  • Maand- en kwartaalaangifte. Dan doet u uiterlijk aangifte op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Uw aangifte over februari doet u dus uiterlijk 31 maart. Uw aangifte over het eerste kwartaal doet u uiterlijk 30 april.
  • Jaaraangifte. Dan doet u aangifte voor 1 april van het eerstvolgende jaar.

Er zijn verschillende hulpmiddelen die u helpen herinneren tijdig aangifte te doen, zoals btw-Alert in onze app.
 

Btw betalen

Voorkom een boete van de Belastingdienst en betaal op tijd als u btw moet betalen.
 

Kleineondernemersregeling

Moet u in een jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kunt u in aanmerking komen voor belastingvermindering. Of u hoeft helemaal geen btw te betalen. U maakt dan gebruik van de kleineondernemersregeling. Of u in aanmerking komt voor de kleineondernemersregeling kunt u hier nagaan.


Bron: kvk.nl
Deel dit nieuwsbericht