Nieuws
Tweede Kamer wil belastingtarieven voor 2024 wijzigen

Tweede Kamer wil belastingtarieven voor 2024 wijzigen

Geplaatst op donderdag 28 september 2023      Leestijd: 2 minuten


Het demissionaire kabinet kondigde op Prinsjesdag verschillende maatregelen aan. Toch lijkt de Tweede Kamer niet tevreden en heeft daarom onlangs verschillende moties aangenomen die de begroting voor 2024 aanzienlijk veranderen. We vertellen je graag meer over de voorgestelde wijzigingen.

Minimumloon omhoog en stijging accijnzen voorkomen
Een van de voorgestelde wijzigingen in 2024 voorkomt een stijging van de accijnzen op benzine en diesel. Inflatie en het verlopen van een overheidskorting op de accijnzen veroorzaken de stijging. De Kamer wil deze stijging voorkomen. Ook willen zij de energiebelasting voor huishoudens verlagen met €200 miljoen. In de motie van de Tweede Kamer staat een verhoging van 1,7% van het wettelijk minimumloon vanaf 2024, bovenop de reguliere aanpassing die altijd op 1 januari plaatsvindt. Verder draaien ze de bezuinigingen op het kindgebonden budget terug en verhogen ze de overheidsbijdrage aan kinderopvang.

Terugdraaien verhoging van het inkomstenbelastingtarief
De Kamer heeft een motie aangenomen die het kabinet aanspoort om een vliegbelasting in te voeren voor zowel passagiers die overstappen als privéjets. Op dit moment zijn overstappers nog vrijgesteld van de belasting op vliegtickets. De opbrengsten van deze belasting verlagen het tarief in de eerste schijf van de belasting op gas. Verder vraagt de Kamer met een motie het kabinet om te zorgen dat ze de beoogde opbrengst van €550 miljoen halen met hun aanpak van ongewenste belastingregelingen. Het kabinet geeft aan dat ze deze doelstelling niet volledig gaan behalen en het tekort aan te vullen met een extra verhoging van de inkomstenbelasting.

Financiële dekking voor wijzigingen
De voorgestelde moties omschrijven hoe zij deze plannen financieel gaan dekken. Ministeries moeten de middelen op hun eigen begroting zoeken, maar de Kamer wil ook geld ophalen met belastingverhogingen:
  • Er komt een belasting voor ondernemingen die eigen aandelen inkopen 
  • De tarieven in box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting gaan met 2% omhoog
  • De bankenbelasting gaat omhoog, dit levert€350 miljoen op

Verdere behandeling gevraagde wijzigingen
Nu moet blijken of de gevraagde wijzigingen, van ongeveer €2 miljard, ook allemaal werkelijkheid worden. De vraag is of de genoemde financiële dekking inderdaad voldoende is. Zo verwacht Rutte dat de invoer van belasting op inkoop van eigen aandelen niet haalbaar is per 1 januari 2024. Bovendien moet er in de Eerste Kamer nog een meerderheid zijn voor deze gewijzigde plannen.

Op de hoogte blijven van fiscaal nieuws? Volg ons dan op LinkedIn.
Deel dit nieuwsbericht