Nieuws
Tijd voor actie voor wanbetalers van de betalingsregeling

Tijd voor actie voor wanbetalers van de betalingsregeling

Geplaatst op donderdag 1 juni 2023      Leestijd: 2.5 minuut


Veel ondernemers hebben tijdens de coronatijd gebruik gemaakt van het uitstellen van de belastingbetaling. In ons blog ‘Wat te doen bij een waarschuwing over jouw betalingsregeling’ ging het hier eerder al over. De totale rekening is inmiddels opgelopen tot €20 miljard en sinds 1 oktober 2022 lossen ondernemers hun schuld verplicht af. 

Maar er zijn een aantal mensen die nog niet zijn begonnen met het aflossen van de opgebouwde schuld. Vanaf half juni 2023 beëindigt de Belastingdienst daarom de betalingsregeling van wanbetalende ondernemers. Zij hebben nu nog maar even de tijd om zich van hun goede kant te laten zien. Anders volgen er problemen. 
 

Hoeveel ondernemers betalen corona-schulden?

Op 24 april 2023 betaalden ruim 26.000 ondernemers hun volledige schuld af. Daarnaast betalen 140.500 anderen op basis van de aflossingstermijnen netjes op tijd terug. Om de schuld terug te betalen krijgen ondernemers 5 jaar de tijd. In de meeste gevallen gaat dit goed. 
 

60.000 wanbetalers in de betalingsregeling

Toch is er een groep van 96.850 ondernemers die een achterstand hebben. Van deze groep zijn er 60.344 die nog helemaal niets hebben afgelost. 25.000 ondernemers hebben minder dan €5.000 schuld. Nu is de vraag of deze ondernemers niet willen of niet kunnen betalen. 

De Belastingdienst mag bij een betalingsachterstand de regeling beëindigen. Op 13 juni begint de fiscus met het intrekken van betalingsregelingen. De openstaande schuld innen zij via een dwanginvordering. Het gaat hier over ondernemingen die meer dan een termijn achterlopen. Deze termijn gaat over het aflossen van de uitgestelde belastingschuld en/of een achterstand van meerdere tijdvakken/belastingen. 

Het kan dat de Belastingdienst de intrekking van de betalingsregeling ongedaan maakt. Wel moet de ondernemer dan snel contact opnemen en de openstaande schuld binnen 14 dagen aflossen. 
 

Problemen met het aflossen van de betalingsregeling?

Heb jij betalingsproblemen? Bekijk dan deze hulpmiddelen:
  • Vraag een aanpassing aan voor de momenten dat je moet afbetalen. Betaal per kwartaal af in plaats van per maand. Kies voor een betaalpauze of een verlenging van de terugbetaaltermijn. Hier hangt wel de voorwaarde aan dat de ondernemer sinds 1 april 2022 steeds aan nieuwe belastingverplichting heeft voldaan.
 
  • Probeer samen met de schuldeisers tot een akkoord te komen over de schuldsanering. Sinds vorig jaar oktober stelt de Belastingdienst zich wat soepeler op bij saneringsakkoorden. Hiermee hopen zij dat andere schuldeisers eerder akkoord gaan.
 
  • Lukt het afbetalen niet door persoonlijke omstandigheden? Maak dan een afspraak via de BelastingTelefoon. Zij vragen je om op locatie te komen en in gesprek te gaan over jouw persoonlijke situatie. Je krijgt advies over belastingzaken, maar niet over het op orde brengen van je boekhouding, het opstellen van een nieuw bedrijfsplan of over de schuldhulpverlening. Vaak zie je dat deze mensen doorgestuurd worden naar de gemeente of de Kamer van Koophandel. 

Heb je behoefte aan een boekhouder die met je meekijkt? Je mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.
Deel dit nieuwsbericht