Nieuws
Wat te doen bij een waarschuwing over jouw betalingsregeling

Wat te doen bij een waarschuwing over jouw betalingsregeling

Geplaatst op donderdag 9 maart 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Ontving jij als ondernemer een bijzonder uitstel van betaling vanwege de coronacrisis? En betaal je nu de belastingschuld af die je hierdoor opbouwde? Dan viel er laatst een brief van de Belastingdienst op je deurmat. Dit gaat over de betalingsachterstand. Ben je tijdelijk niet in staat om deze achterstand te betalen, Dien dan een verzoek in voor het aanpassen van de regeling. Wij leggen je uit hoe dit doet.

In de brief van de Belastingdienst staat dat volgens de administratie de ondernemer niet meer voldoet aan de voorwaarden voor de betalingsregeling. Om nog gebruik te maken van deze regeling zorgt de ondernemer ervoor dat hij vanaf 1 oktober 2022:
  • voldoet aan alle nieuwe betalingsverplichtingen;
  • aan alle termijnen van de betalingsregeling op tijd voldoet. 
 

Betalingsregeling niet correct uitgevoerd 

Ondernemers die de achterstand al betaalden in de twee weken voordat ze de brief kregen, hoeven nu niets meer te doen. Het kan ook zo zijn dat er al een termijn van de betalingsregeling is voldaan, maar het betalingskenmerk niet juist is ingevoerd. Hierdoor verwerkt de Belastingdienst de betaling niet op tijd en lijkt het alsof je als ondernemer een achterstand hebt. Als ondernemer betaal je de termijn opnieuw zodra de Belastingdienst het eerder overgemaakte bedrag heeft teruggestort. 
 

Opties voor aanpassen betalingsregeling

Het is natuurlijk mogelijk dat je als ondernemer nu nog niet in staat bent om de termijnen van de betalingsregeling te voldoen. Dit is op te lossen door een verzoek in te dienen voor een aanpassing van de regeling. Je krijgt hiervoor de keuze uit drie verschillende aanpassingen:
  • Betaalpauze. Vraag je als ondernemer een betaalpauze aan, dan komt er een stop te staan op de betalingen van maximaal 6 aaneengesloten maanden of twee aaneengesloten kwartalen.
  • Kwartaalbetaling. Hier betaalt je per kwartaal in plaats van per maand.
  • Verlengingsregeling. Hier verleng je de regeling naar maximaal 7 jaar. Deze aanpassing is alleen mogelijk als je een betalingsregeling hebt van minimaal €10.000,-. 

Heb je vragen over jouw betalingsregeling of ben je de brief verloren? Bel dan naar de BelastingTelefoon.
Wil je op de hoogte blijven van al ons fiscale nieuws? Volg dan onze LinkedIn pagina.
Deel dit nieuwsbericht