Nieuws
Spaartaks: geen bezwaar = geen compensatie

Spaartaks: geen bezwaar = geen compensatie

Geplaatst op vrijdag 23 september 2022      Leestijd: 2 minuten


Had je tussen 2017 en 2020 vooral spaargeld en minder geld in beleggingen, dan is de kans groot dat je teveel belasting hebt betaald. Op Prinsjesdag maakte de Staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij, bekend dat iedereen die geen of te laat bezwaar maakte geen recht heeft op een compensatie. We vertellen je in dit blog hoe de spaartaks in elkaar steekt.
 

Alleen compensatie voor bezwaarmakers spaartaks

Staatssecretaris van Financiën, Marnix van Rij, onderzocht de mogelijkheden om ook de mensen die geen bezwaar maakten te compenseren. De kans was klein, en de verwachtingen werden getemperd. Nu is de kogel door de kerk. Het is te duur om alle spaarders te compenseren. Dat kost namelijk zo’n zeven miljard euro; geld dat er niet is. Ook is het ingewikkeld om gedeeltelijk te compenseren; hier zitten juridisch veel haken en ogen aan.


Belasting over rendement dat je niet hebt

In de heffingen van box 3 wordt rendement op kapitaal belast. De Belastingdienst rekent hier met een fictief rendement. Dit pakte slecht uit voor mensen met meer spaargeld dan geld in beleggingen. Zij betaalden belasting over rendement dat zij niet kregen.

 

Wat betekent het concreet?

De Hoge Raad heeft in mei 2022 besloten dat iedereen die bezwaar aantekende, de teveel betaalde belasting terug krijgt. Dit heeft gevolgen op alle nog niet definitieve aangiftes uit 2021 en 2022.

Het compenseren van de bezwaarmakers kost het kabinet 3,6 miljard euro. Compenseren ze alle spaarders - dus ook de niet-bezwaarmakers - dan kost dat miljarden euro's extra. Dit geld gaat naar het verzachten van de koopkrachtdaling voor burgers.
 

Wat er verandert: nieuwe berekening inkomen box 3

De Belastingdienst komt in 2026 met een nieuwe berekening. Hierbij gaan ze bij het inkomen in box 3 uit van de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen. Dit in tegenstelling tot de fictieve verdeling waarmee zij eerst rekenden. Lees via de Belastingdienst meer over de nieuwe berekening van het box 3-inkomen. Tussen nu en 2026 werkt het kabinet met een overbruggings wet. Deze gaat uit van de werkelijke verdeling van spaargeld, beleggingen en schulden.

Hoe zit het met de vermogensrendementsheffing (spaartaks)?
De spaartaks is een belasting die je betaalt over het rendement op je vermogen in box 3. Hierin valt jouw spaargeld, beleggingen en vastgoed. De Belastingdienst rekent met een fictief, verwacht rendement. Ze gaan ervan uit dat hoe hoger jouw vermogen, hoe meer je daarvan in beleggingen stopt. Heb je alleen spaargeld of een klein deel in beleggingen, dan betaal je al snel teveel belasting. Eigenlijk betaal je belasting over vermogen dat je niet bezit. Zo’n 60.000 mensen maakten hiertegen bezwaar. Zij worden nu gecompenseerd.

Weet je niet zeker hoe het met jouw box 3 inkomen zit? We kijken graag met je mee en geven je advies. Bel of stuur een berichtje.




Deel dit nieuwsbericht