Nieuws
Per 2020 verwerkingsverbod BSN in btw-nummer

Per 2020 verwerkingsverbod BSN in btw-nummer

Geplaatst op donderdag 20 december 2018      Leestijd: 2 minuten


Vanaf 1 januari 2020 mag de Belastingdienst het Burgerservicenummer niet meer gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen/eenmanszaken. Het Burgerservicenummer van zelfstandigen moet beschermd worden. Daarom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens hiervoor een verwerkingsverbod opgelegd.

De Belastingdienst stuurt in 2019 1,3 miljoen eenmanszaken nieuwe btw-identificatienummers. Met de nieuwe nummers is de koppeling met het Burgerservicenummer (BSN) losgelaten. Daarmee is de privacy van deze ondernemers beter geborgd. In de huidige btw-nummers is het Burgerservicenummer (BSN) herkenbaar. Omdat eenmanszaken dit btw-nummer moeten vermelden op hun facturen en vaak ook op hun website, is hun BSN daarmee ook openbaar. Dat maakt hen gevoelig voor identiteitsfraude.
 

Nieuw btw-identificatienummer

De Belastingdienst stuurt alle eenmanszaken in Nederland daarom in 2019 een nieuw btw-identificatienummer. Daarin is het BSN niet herkenbaar. Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen. Zij moeten hun eigen administratie daar per 1 januari 2020 op aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen. De Belastingdienst ondersteunt de zelfstandigen bij de overstap.
 

Gevolgen voor Belastingdienst

Het veranderen van het btw-nummer raakt bijna alle systemen van de Belastingdienst en zou gevolgen hebben voor de juiste afhandeling van btw-heffing voor transacties met buitenlandse ondernemers. Om die processen niet te verstoren, blijft de Belastingdienst op interne systemen het bestaande, op het BSN-gebaseerde nummer, gebruiken. In de communicatie tussen de ondernemer en de  Belastingdienst over de omzetbelasting blijft het op BSN-gebaseerde nummer in gebruik. Dit in afwachting van de invoering van een geheel nieuw ict-systeem voor de btw. Het nieuwe btw-identificatienummer – dat dus primair voor extern gebruik is – wordt voor de interne systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer, zodat afhandeling ongestoord verloopt. Dit is toegestaan omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Staatssecretaris Snel is tevreden met dit alternatief: ‘Ik ben het eens met de Autoriteit Persoonsgegevens dat het gebruik van het bsn in het btw-identificatienummer onwenselijk is. Het is daarom goed dat er een werkbare oplossing gepresenteerd is die de privacy van ondernemers beschermt en tegelijkertijd de heffing van de btw verzekert.’
 

Conclusie

Het Burgerservicenummer van zelfstandigen moet beschermd worden. Voor de betrokken ondernemers betekent dit dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen voor extern gebruik en dat zij hun eigen administratie en facturen daarop voor 1 januari 2020 moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software moeten zorgen dat hun producten straks met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht