BSN nummer
Belastingdienst mag BSN niet in BTW-nummer gebruiken

Belastingdienst mag BSN niet in BTW-nummer gebruiken

Geplaatst op woensdag 29 augustus 2018      Leestijd: 1 minuut


De Belastingdienst heeft geen wettelijke basis om het burgerservicenummer (BSN) te gebruiken in het btw-identificatienummer van zelfstandigen met een eenmanszaak. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De Belastingdienst moet de geconstateerde overtredingen zo snel mogelijk beëindigen. Gebeurt dat niet, dan kan de AP handhavende maatregelen treffen.

Over het BSN

Het BSN is een wettelijk identificatienummer om de communicatie tussen overheid en burgers te vergemakkelijken. Burgers kunnen met hun BSN bij elk loket van de overheid terecht. Het voordeel van een BSN is dat burgers hun persoonsgegevens niet bij elke overheidsorganisatie steeds opnieuw hoeven aan te leveren.

Dit maakt het tegelijk kwetsbaar: als het BSN in kwaadwillende handen valt, kan het mogelijk leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.

Zelfstandigen met een eenmanszaak kunnen hun BSN niet beschermen. Zij zijn verplicht hun BSN kenbaar te maken omdat het BSN een onderdeel vormt van hun btw-identificatienummer.

Deadline

Op grond van deze beslissing van de AP moet de Belastingdienst zo spoedig mogelijk stoppen met het gebruik van de gegevens. De gestelde deadline zou 1 januari 2019 zijn. Gebeurt dit niet? Dan kan de AP handhavend optreden, bijvoorbeeld door het opleggen van boetes.

Meer informatie

Publicatie Onderzoek BSN in btw-nummers van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).
De wet AVG, wat is het en wat moet u doen.
Deel dit nieuwsbericht