Nieuws
Ondernemers ontvangen uniek btw-id ivm privacy

Ondernemers ontvangen uniek btw-id ivm privacy

Geplaatst op woensdag 6 november 2019      Leestijd: 1.5 minuut


Alle eenmanszaken hebben een brief met een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Heb je een eenmanszaak? Dan ga je dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij al jouw contacten met klanten of leveranciers. Je moet het vermelden op jouw facturen en website. Staat jouw oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door jouw nieuwe btw-identificatienummer.

Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: btw-id.
 

Privacy

In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.
 

Omzetbelastingnummer

Uitsluitend voor de communicatie met de Belastingdienst blijf je het oude, op je BSN gebaseerde nummer, gebruiken. Dat heet vanaf 2020 het omzetbelastingnummer.
 

To do voor 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 gebruik je alleen nog maar jouw nieuwe btw-id in alle contacten met klanten en leveranciers. Denk daarom aan:
  • Het opnemen van je btw-id op facturen en briefpapier.
  • Het (weer) vermelden van je btw-id op je website of webshop.
  • Het informeren van je boekhouder of accountant. Wij ontvangen graag een kopie van de brief van de Belastingdienst waarin het nieuwe btw-id vermeld staat.

Maak je gebruik van een verleggingsregeling, bijvoorbeeld bij onderaanneming of handel met het buitenland?
  • Neem gewijzigde btw-id’s van klanten en leveranciers in jouw administratie op.
  • Geef jouw btw-id door aan (buitenlandse) leveranciers.

Meer informatie over het nieuwe btw-id vind je op de website van de Belastingdienst.
Deel dit nieuwsbericht