Nieuws
Niet-bezwaarmakers box 3 toch gelijke rechten

Niet-bezwaarmakers box 3 toch gelijke rechten

Geplaatst op donderdag 1 december 2022      Leestijd: 1.5 minuut


Belastingplichtigen met een box 3-vermogen die (nog) geen verzoek om ambtshalve vermindering over de jaren 2017-2020 hebben gedaan, krijgen door een massaalbezwaarprocedure wellicht toch een compensatie. Een ambtshalve vermindering wordt toegekend als een belastingaanslag achteraf onjuist blijkt te zijn geweest.
 

Eerst geen compensatie, nu toch wel? 

In een eerder artikel deelden we het nieuws dat niet-bezwaarmakers niet werden gecompenseerd. Zij waren te laat en het zou te veel geld kosten om deze mensen alsnog te compenseren. Dit geld zou naar het verzachten van de koopkrachtdaling voor burgers gaan. Omdat de niet-bezwaarmakers hier massaal bezwaar tegen indienden, krijgen zij nu toch dezelfde rechten als de bezwaarmakers die er op tijd bij waren. Of de niet-bezwaarmakers alsnog worden gecompenseerd, moet nog blijken. 
 

Waar gaat dit over? Belasting over rendement dat je niet hebt 

In box 3 wordt rendement op kapitaal belast. De Belastingdienst rekent hier met een fictief rendement. Dit pakte slecht uit voor mensen met meer spaargeld dan geld in beleggingen. Zij betaalden belasting over rendement dat zij niet kregen. Als gevolg startten deze mensen een bezwaarprocedure. 
 

Wat is een massaalbezwaarprocedure?

Bij de Belastingdienst komen jaarlijks aardig wat bezwaarschriften binnen. Als het daarbij voor een groot aantal bezwaarschriften gaat om het behandelen van dezelfde rechtsvraag, dan kan de minister beslissen om deze aan te wijzen als ‘massaal bezwaar’.
 

Niet-bezwaarmakers box 3 hoeven geen verzoek in te dienen

Volgens de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants) hoeven niet-bezwaarmakers geen verzoek om ambtshalve vermindering aan te vragen. Daarover was eerder onduidelijkheid. 

Volgt uit de massaalbezwaarprocedure dat niet-bezwaarmakers in aanmerking komen voor rechtsherstel, dan doet de fiscus een collectieve uitspraak over de bezwaren die onder de procedure vallen. Vervolgens bepaalt de inspecteur dan voor alle niet-bezwaarmakers over de jaren 2017-2020 of de aanslag – net als bij de bezwaarmakers – verminderd moet worden. Ongeacht of het verzoek tot ambtshalve vermindering is gedaan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste fiscale nieuws? Volg dan onze LinkedIn pagina.Deel dit nieuwsbericht