Nieuws
MKB heeft het zwaar door stijgende kosten

MKB heeft het zwaar door stijgende kosten

Geplaatst op dinsdag 15 augustus 2023      Leestijd: 2.5 minuut


Het mkb heeft het zwaar. Veel ondernemers gaan hierdoor op zoek naar externe financiering en de meerderheid van het mkb wordt belemmerd in hun groei. Maarliefst 55% van de mkb-ondernemers geeft in een recent onderzoek aan dat de oplopende kosten ervoor zorgen dat marges onder druk komen te staan. Er is ook vaak sprake van een personeelstekort. Dit maakt het er voor veel ondernemers niet makkelijker op. 
 

Stijgende kosten drukt marges

Uit een onderzoek onder 500 mkb-ondernemers kwam naar voren dat de meerderheid van de respondenten merkt dat marges onder druk komen te staan door stijgende kosten. Veel ondernemers hebben op dit moment ook moeite met het terugbetalen van belastingschulden en de eerder ontvangen coronasteun. Tegelijkertijd stijgen de rentes en de beurskoersen. Ook deze zaken hebben invloed op mkb-ondernemingen.
 

Hogere kosten voor het mkb

Meer dan de helft van het midden- en kleinbedrijf (57%) wordt door de gestegen kosten flink  belemmerd in de bedrijfsgroei. Dit blijkt uit eerder onderzoek van het CBS. In 2021 was dit nog 39%. Een flinke toename dus.
Bij middelgrote bedrijven ligt het percentage ondernemers dat last heeft van gestegen bedrijfskosten nog hoger. Zo’n 68% ervaart de gevolgen van de hogere kosten. 
 
  • Loonkosten stijgen
Naast gestegen kosten voor bijvoorbeeld energie hebben ondernemers ook te maken met hogere loonkosten door de verhoging van het minimumloon. Met de introductie van het minimumuurloon vanaf 1 januari 2024 stijgt deze kostenpost komend jaar nog harder.
 
  • Winstmarge onder druk
Al deze gestegen kosten leiden bij veel bedrijven tot kleinere marges. Onderzoek van de ABN AMRO laat zien dat ongeveer 6 op de 10 bedrijven de hogere kosten niet of nauwelijks kunnen doorberekenen aan hun klanten. De winstmarge staat bij veel bedrijven dus onder druk.
 

Angst voor faillissement bij mkb

De Belastingdienst stuurde recent een laatste aanmaning naar ondernemers met een betalingsachterstand. Velen van hen kunnen hun schulden (niet op tijd) aflossen, met een faillissement als gevolg. Maar liefst 33% van de respondenten uit het onderzoek van Financieringsplatform October vreest voor een faillissementsgolf en het effect daarvan op de eigen onderneming. Eén derde van het mkb is ook bang dat zij door concurrerende ondernemingen uit de markt worden geprijsd. De helft is van plan om de prijzen te verhogen. Zij zien zich hiertoe genoodzaakt door de stijgende grondstofprijzen, rente, inflatie en loonkosten.
 

Tekort aan personeel

De meerderheid van de respondenten (54%) uit ditzelfde onderzoek vreest ook voor de impact van loonstijgingen op het bedrijfsresultaat. Daarnaast maakt een kleine meerderheid (52%) zich zorgen over het vinden van nieuw personeel en 34% over het behouden van personeel. Een tekort aan personeel leidt in de regel tot een daling van de omzet, terwijl de kosten blijven stijgen. Het gevolg is dat de marges nog verder onder druk komen te staan.  

Raakt dit nieuws jouw bedrijf? We helpen je graag met de financiële kant van jouw bedrijf. Plan gerust een vrijblijvende kennismaking met ons in. We staan voor je klaar!




Deel dit nieuwsbericht