Nieuws
Milieu-investeringsaftrek aanvragen binnen 3 maanden

Milieu-investeringsaftrek aanvragen binnen 3 maanden

Geplaatst op donderdag 4 november 2021      Leestijd: 2 minuten


Bent je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop jouw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat je zelf bepaalt en levert een liquiditeits- en rentevoordeel op. Met de MIA\VAMIL kan jouw belastingvoordeel netto oplopen tot 12% van het investeringsbedrag.

Vanaf 1 januari 2022 hogere percentages MIA
De MIA kent nu 3 aftrekpercentages, afhankelijk van het bedrijfsmiddel: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 worden deze verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Dit betekent voor jou meer fiscaal voordeel. In combinatie met de Vamil kan dit dan een netto belastingvoordeel opleveren tot ruim 14% van het investeringsbedrag. Op de Milieulijst staat aangegeven welk percentage geldt voor welk bedrijfsmiddel.
 

Voorwaarden

Er gelden voorwaarden om de MIA of Vamil toe te kunnen passen in jouw belastingaangifte. Een belangrijke voorwaarde is dat de milieuvriendelijke techniek of het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van een omschrijving op de Milieulijst. Lees de voorwaarden
 

Milieulijst

Op 21 december 2020 is de nieuwe Milieulijst 2021 gepubliceerd in de Staatscourant. Op de Milieulijst staan bedrijfsmiddelen en technieken die minder milieubelastend zijn en gaan vaak verder dan wat de wet voorschrijft.

Je  komt voor de MIA of Vamil in aanmerking als je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op de Milieulijst staan en voldoen aan de daarin gestelde eisen. Je kan dit opzoeken in de online zoektool van de Milieulijst of in de Brochure en Milieulijst 2021. Van enkele bedrijfsmiddelen van een bepaald merk en type is al duidelijk dat deze voldoen aan de eisen. Kijk dan of deze op een van de positieve lijsten staat.


Aanvragen

Om gebruik te kunnen maken van de MIA\Vamil, moet je jouw investering eerst bij het RVO melden. Je doet de melding met eHerkenning. Dat moet je doen binnen 3 maanden nadat je de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan. Daarna kan je de MIA\Vamil toepassen in jouw belastingaangifte.
 

MIA 20 jaar

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) bestaat 20 jaar. In de afgelopen 20 jaar hebben talloze ondernemers fiscaal voordeel ontvangen door gebruik te maken van de MIA. Er is voor meer dan € 37 miljard geïnvesteerd in milieuvriendelijke technieken en er zijn ruim 275.000 meldingen gedaan. De jaarcijfers van de MIA\Vamil 2020 en de jaren daarvoor vind je via de pagina Jaarcijfers MIA\Vamil.


Bron: rvo.nl
Deel dit nieuwsbericht