Nieuws
Loket voor gewilde subsidie elektrische auto weer open

Loket voor gewilde subsidie elektrische auto weer open

Geplaatst op dinsdag 4 januari 2022      Leestijd: 2.5 minuut


De subsidie voor de aanschaf van elektrische auto’s is weer aan te vragen. In 2021 was de pot razendsnel leeg, dus het loont waarschijnlijk om niet te lang te aarzelen met de aanvraag. Ook de subsidie voor groene bedrijfsauto’s is weer open.

Met de subsidie wil de overheid de verkoop van volledig elektrische auto’s in het middensegment een zetje geven, en daarmee het klimaat helpen. Voor nieuwe elektrische auto’s is er € 3.350 subsidie, voor tweedehandse wagens is dat € 2.000. De subsidie geldt zowel voor koop als voor private lease. Ondernemers moeten erop letten dat zij de auto in privé aanschaffen, want de subsidie geldt alleen voor particulieren.
 

Voorwaarden subsidie aankoop elektrische auto

Het loket voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) is sinds 3 januari om 9:00 uur open. De subsidie is pas aan te vragen als er een koop- of leaseovereenkomst is gesloten, en dit moet na 1 januari 2022 gebeurd zijn. De auto hoeft nog niet daadwerkelijk geleverd te zijn op het moment dat de particulier de aanvraag indient. Voor de subsidie gelden in het algemeen deze voorwaarden:
  • Het gaat om een volledig elektrische personenauto met een actieradius van minstens 120 kilometer.
  • De catalogusprijs die geregistreerd staat in het kentekenregister van de RDW ligt tussen de € 12.000 en € 45.000.
  • De auto is niet omgebouwd tot elektrische auto.

Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden voor de subsidie. Die zijn afhankelijk van de vraag of de particulier de auto koopt of leaset en of het om een nieuwe of om een gebruikte auto gaat. Alle voorwaarden zijn te vinden op de site van uitvoerder RVO.
 

Subsidiepot razendsnel leeg

Er zit voor dit jaar ruim € 71 miljoen aan subsidie in de pot voor nieuwe elektrische auto’s. Die pot was vorig jaar in no-time leeg, namelijk al op 6 januari. Vervolgens werden nieuwe aanvragen doorgeschoven naar dit jaar. Al met al kan het kan geen kwaad om de aanvraag niet te lang uit te stellen. Voor tweedehands auto’s is er ruim € 20 miljoen beschikbaar. Voor deze pot duurde het vorig jaar wat langer voordat de bodem bereikt was.
 

Ook subsidie op schone bedrijfsauto

Ondernemers kunnen dit jaar ook opnieuw terecht bij de RVO voor de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Die geeft maximaal € 5.000 subsidie op de aanschaf of lease van emissieloze bedrijfsauto’s. Het moet onder meer gaan om een bedrijfsauto met een catalogusprijs van meer dan € 20.000 en een maximumgewicht van 4.250 kilogram (alle voorwaarden vind je bij de RVO). Voor kleine ondernemingen en non-profit-instellingen is het subsidiepercentage iets opgehoogd. Er zit dit jaar € 22 miljoen in de SEBA-pot. Het lijkt erop dat het subsidiebedrag vorig jaar niet helemaal is opgegaan. Maar wat daarbij ook niet meehielp is dat een tekort aan microchips de leveringen van bedrijfsauto’s flink in de war gooide.

Bron: rendement.nl
Deel dit nieuwsbericht