Nieuws
Auto van de zaak

Auto van de zaak

Geplaatst op dinsdag 24 november 2020      Leestijd: 3 minuten


Heeft u een auto van de zaak, dan heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Wanneer u uw zakelijke auto privé gebruikt, krijgt u te maken met bijtelling.
 

Kijk hoeveel bijtelling u moet betalen

Als u de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, dan moet u bijtelling betalen. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs.
 

Auto van de zaak en de btw

Voor de btw mag u kiezen of u de auto zakelijk of privé houdt. Uw keuze voor de inkomstenbelasting maakt daarbij niet uit. Uw auto kan op de onderneming staan, maar voor de btw kunt u nog altijd kiezen om de auto privé te houden. Die keuze moet blijken uit uw administratie. Voor de inkomstenbelasting heeft uw keuze geen gevolgen.
 

Corrigeer uw btw-aangifte bij privégebruik van uw auto

Gebruikt u uw zakelijke auto ook privé, dan moet u de aftrek corrigeren in de aangifte omzetbelasting aan het einde van het jaar. Dat betekent dat u dan btw moet betalen. Een sluitende rittenregistratie is hierbij belangrijk. Houd er ook rekening mee dat woon-werkverkeer voor de btw geldt als privé-kilometers. Maak gebruik van de rekenhulp btw privégebruik auto.
 

Trek uw autokosten af van uw winst

U kunt alle autokosten aftrekken van uw winst. Bijvoorbeeld onderhoud, APK, parkeerkosten en de motorrijtuigenbelasting. Ook mag u via jaarlijkse afschrijving de aanschafkosten aftrekken van uw winst. Zet u een privéauto op de zaak, dan mag u de aanschafkosten niet alsnog aftrekken.
 

Auto van de zaak en inkomstenbelasting

Uw auto is verplicht van de zaak als u er per jaar niet meer dan 500 kilometer privé mee rijdt. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan mag u er ook voor kiezen om uw auto privé op te voeren. U mag er dan ook nog steeds zakelijk mee rijden. Maar dan gelden er andere regels voor de inkomstenbelasting.
 

Zorg voor een sluitende rittenregistratie

Met een sluitende rittenregistratie kunt u bewijzen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar heeft gereden. Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Maak bijvoorbeeld gebruik van RitRegistratieSystemen. U mag ook een eigen systeem gebruiken. Daarin moeten wel alle gegevens staan die nodig zijn voor een sluitende rittenregistratie.
 

Zet de waarde van uw auto op uw zakelijke balans

Kiest u ervoor om uw auto voor de zaak te gebruiken, dan zet u de aanschafwaarde op de balans van uw bedrijf. Daarna mag u jaarlijks de autokosten van dat bedrag aftrekken. Het bedrag dat vervolgens jaarlijks op de balans staat, heet de boekwaarde. Let er wel op dat de auto op uw naam staat.
 

Leasen

Wanneer u voor uw onderneming een auto wilt leasen, kunt u aan de volgende leasevormen denken:
 

Operational lease

U least een auto en betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto. De auto behoort dan ook niet tot uw ondernemingsvermogen. U zet de waarde van de auto niet op uw balans.
 

Financial lease

Dit is een kredietvorm waarmee u een auto koopt op naam van uw bedrijf. U betaalt de lening af in termijnen. Anders dan operational lease, kunt u de auto nu wel op de balans zetten. Hierdoor heeft u in de meeste gevallen recht op afschrijving en renteaftrek.
 

Feiten en cijfers: hoeveel auto’s van de zaak rijden er rond?

Sinds 2014 neemt het aantal personenauto’s op naam van een bedrijf of instelling jaarlijks toe. Begin 2019 waren er bijna 1 miljoen auto’s van de zaak.Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht