Nieuws
Eenmanszaken hebben 2 nummers voor de btw

Eenmanszaken hebben 2 nummers voor de btw

Geplaatst op dinsdag 14 september 2021      Leestijd: 2 minuten


Als je een eenmanszaak hebt, heb je voor de btw 2 nummers gekregen: het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer. In het btw-identificatienummer is jouw burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is jouw privacy beter beschermd.
 

Btw-identificatienummer: voor zakelijke contacten

Het btw-identificatienummer (btw-id) moet je gebruiken voor al jouw contacten met klanten en leveranciers. Je zet het btw-id bijvoorbeeld op jouw briefpapier, facturen en website. Ook gebruik je het voor handel binnen de Europese Unie (EU).

Het btw-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Die 9 cijfers hebben niets te maken met jouw BSN. Zo is jouw privacy beter beschermd. Een voorbeeld van een btw-id: NL000099998B57.


Omzetbelastingnummer: voor communicatie met de Belastingdienst

Het oude btw-nummer heet nu 'omzetbelastingnummer'. Dat nummer gebruik je voor jouw contacten met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je de Belastingdienst een brief schrijft. Of als je de BelastingTelefoon belt.

In het omzetbelastingnummer is jouw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Het is jouw BSN met daarachter B01 (of hoger). Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 111234567B01.
 

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer krijgen

Als je je inschrijft bij de KVK krijgt je van de Belastingdienst bericht of je ondernemer bent voor de btw. Heb je btw-verplichtingen? Dan ontvang je het btw-id en omzetbelastingnummer. In sommige gevallen kan je je niet inschrijven bij KVK. Kijk wanneer, en wat je kunt doen als inschrijven bij KVK niet mogelijk is.

Nummers kwijt?
Jouw btw-id en omzetbelastingnummer zie je als je inlogt bij de Belastingdienst via inloggen voor ondernemers.
 

Extra regelen voor import en export

Als je handelt binnen de EU moet je sinds 2020 jouw nieuwe btw-id gebruiken. Het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) herkent jouw oude btw-nummer niet meer. Ook geeft de Belastingdienst jouw btw-id door aan belastingdiensten van andere EU-landen. Bijvoorbeeld als zij jouw verzoek om teruggaaf behandelen.

Doe je als eenmanszaak zaken in andere EU-landen? Geef dan jouw nieuwe btw-id door aan jouw leveranciers. Vraag jouw leveranciers dit nummer te gebruiken.

En verder moet je:
  • jouw btw-id gebruiken in het éénloketsysteem (voorheen Mini One Stop Shop-regeling)
  • jouw vergunning artikel 23 gebruiken voor het importeren van goederen. De nieuwe vergunning met jouw btw-id heb je in 2020 gekregen als je toen al zo'n vergunning had.

Jouw EORI-nummer is niet veranderd. Sinds 2020 is jouw btw-id automatisch aan jouw bestaande EORI-nummer gekoppeld.
Deel dit nieuwsbericht