Nieuws
Dit moet je weten over de investeringsaftrek in 2023

Dit moet je weten over de investeringsaftrek in 2023

Geplaatst op woensdag 11 januari 2023      Leestijd: 2 minuten


Ook dit jaar kunnen investerende ondernemers een deel van hun investeringen aftrekken. Je komt in aanmerking voor de investeringsaftrek als jouw investering valt onder de afgesproken voorwaarden. De percentages voor 2023 nemen wij in dit blog met je door. 

Doe je een zakelijke investering, dan kun je gebruik maken van de investeringsaftrek. Deze fiscale aftrekpost maakt het voor jou als ondernemer gunstiger om te investeren in je bedrijf. Hierdoor kun je aardig wat geld besparen. 
 

Wanneer kom je in aanmerking voor de investeringsaftrek?

Om ondernemers te stimuleren om te investeren in bedrijfsmiddelen, zijn er vier regelingen voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting die een extra aftrekpost bieden. De kleinschaligheidsinversteringsaftrek (KIA) is de meest algemene en bekende regeling. Deze is van toepassing op de bedrijfsmiddelen waar een ondernemer in investeert in een boekjaar. Wel moeten deze bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor de investeringsaftrek. Deze aftrek hangt af van de hoogte van de kosten voor de aanschaf van de bedrijfsmiddelen. Voor 2023 geldt een minimaal te investeren totaalbedrag van €2.600 op jaarbasis (in 2022 was dit €2.400).

Wil je weten wat de investeringsaftrek precies inhoudt? Bekijk dan onze blog over de investeringsaftrek
 

Bij een investering boven de €353.973 vervalt de KIA

In 2023 is het aftrekbedrag bij een investering tussen de €63.716 en €117.991 maximaal. Kom je hierboven? Dan loopt het weer af. Bij een investering groter dan €353.973 vervalt de aftrek.

 

Krijg meer aftrek wanneer je investeert in duurzaamheid

Investeer je in duurzaamheid? Dan kun je gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek, ook wel MIA genoemd. De MIA biedt ondernemers de mogelijkheid hun winst te verlagen door het investeringsbedrag tot 45% in mindering te brengen. Dit jaar wordt er meer geld gestopt in investeringen in milieuvriendelijke of energiebesparende bedrijfsmiddelen. Ondernemers die investeren in deze bedrijfsmiddelen kunnen een deel van die investering aftrekken. Het kabinet hoopt hiermee het investeren in duurzame bedrijfsmiddelen te stimuleren. Dit steuntje in de rug wordt vaak gecombineerd met de Vamil (Vrije afschrijving milieu-investeringen). Met de Vamil kun je een investering aftrekken op ieder gewenst moment tot 75%. 

Als ondernemer kun je ook een beroep doen op de energie-investeringsaftrek (EIA) door geld te investeren in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst van 2023 staan. Dit jaar staat de aftrek van de EIA op 45,5% van de investeringskosten. Deze kosten kun je alleen aftrekken als de bedrijfsmiddelen zijn erkend door het Ministerie van Financiën of het Ministerie van Economische zaken. De EIA en MIA mogen niet worden aangevraagd voor hetzelfde bedrijfsmiddel. Er geldt voor deze drie regelingen een minimuminvesteringsbedrag van €2.500.  

Wil jij op de hoogte blijven van actueel fiscaal nieuws? Bekijk onze nieuwspagina en volg ons op LinkedIn.
Deel dit nieuwsbericht