Nieuws
Investeren in 2022 of 2023? Alles over de investeringsaftrek

Investeren in 2022 of 2023? Alles over de investeringsaftrek

Geplaatst op woensdag 7 december 2022      Leestijd: 3 minuten


Ben je van plan om investeringen te doen in je onderneming? Met de verschillende investeringsregelingen kan het voordeliger zijn om die dit jaar nog te doen. Toch kan het ook interessant zijn om te wachten tot volgend jaar. We leggen je uit hoe het zit met de investeringsaftrek. 
 

Hoeveel moet je in 2022 hebben geïnvesteerd? 

Om als ondernemer in aanmerking te komen voor belastingvoordeel (de kleine investeringsaftrek), moet de totale investering in bedrijfsmiddelen in 2022 minimaal €2.401 zijn. Dit bedrag is een optelsom en geldt over het hele boekjaar. Je hoeft het bedrag dus niet in één keer te investeren. De totale investering mag uit meerdere bedrijfsmiddelen bestaan die op verschillende momenten zijn aangekocht. Dit mogen zowel nieuwe als tweedehands bedrijfsmiddelen zijn.
 

Waarom je een investering wil uitstellen tot volgend jaar

Voor 2023 is een gedeeltelijke willekeurige afschrijving aangekondigd. Hierdoor kan het interessant zijn om investeringen tot volgend jaar uit te stellen. Dit gaat gelden voor 50 procent van de afschrijvingskosten. Dat houdt in dat je maximaal 50 procent van de investering direct van je fiscale winst mag aftrekken. De resterende 50 procent moet je op de gebruikelijke manier afschrijven. De regeling is nog niet aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer. Ook moet het vervolgens nog worden opgenomen in een wetsvoorstel. Het is dus mogelijk dat de regeling niet doorgaat of nog wijzigt.

 

Wat is de kleine investeringsaftrek (KIA)?

Besluit je als ondernemer te investeren in nieuwe (of tweedehands) bedrijfsmiddelen? Dan mag je, als je aan de voorwaarden voldoet, deze aftrekpost gebruiken. Het exacte bedrag dat je van de jaarwinst mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag.

De kleine investeringsaftrek wordt ook wel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of kleinschaligheidsaftrek genoemd. Deze aantrekkelijke aftrekpost op de jaarwinst is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemers. 
 

Aanbetaling KIA

Ga je dit jaar nog een investeringsverplichting aan, dan mag je de KIA in 2022 toepassen. Hiervoor geldt wel dat je het bedrijfsmiddel al in 2022 in gebruik moet hebben genomen. Neem je het pas na dit jaar in gebruik en wil je wel nog gebruik maken van de KIA van 2022? Dan ben je verplicht om in 2022 nog een aanbetaling te doen. 

Wil je in 2022 toch volledig profiteren van de KIA? Doe dan op tijd een aanbetaling en zorg ervoor dat de totale betaling in 2022 voor de investering minimaal gelijk is aan het bedrag van de KIA voor datzelfde bedrijfsmiddel. 
 

Tip voor vennoten: kijk naar de totale investering

Is je onderneming deel van een vof of ander samenwerkingsverband? Kijk dan naar de totale investering voor het bepalen van de KIA en niet naar de investering van de vennoten afzonderlijk. Bij investeringen in een samenwerkingsverband en/of investeringen door vennoten in het buitenvennootschappelijke ondernemingsvermogen gelden complexe berekeningsmethoden voor het vaststellen van het recht op KIA. Wil je hier advies over? We helpen je graag. 
 

Als je dit jaar al veel hebt geïnvesteerd

Wil je dit jaar nog investeren in bedrijfsmiddelen? Let dan op dat je niet boven een totaal investeringsbedrag van €332.994 komt. Je hebt dan namelijk geen recht meer op de kleine investeringsaftrek (KIA). Overweeg in dit geval om het nog even uit te stellen tot volgend jaar. De investering wordt namelijk toegerekend aan het jaar waarin je de investeringsverplichting aangaat. Denk hierbij aan het tekenen van een offerte, het plaatsen van orders of het tekenen van een koopovereenkomst.

Heb je vragen over investeringen in jouw onderneming? Neem gerust contact met ons op.
Deel dit nieuwsbericht