Nieuws
De kleineondernemersregeling: op tijd aan- en afmelden voor 2025
Geplaatst op donderdag 15 augustus 2024 Leestijd: 2.5 minuut
Als ondernemer wil je natuurlijk slim omgaan met je financiën. Een van de mogelijkheden om kosten te besparen en administratieve lasten te verlagen, is het gebruik van de Kleineondernemersregeling (KOR). Deze regeling is interessant als je jaaromzet niet hoger is dan €20.000. Maar let op: om gebruik te maken van de KOR moet je je op tijd aanmelden. En ook als je je wilt afmelden voor de KOR zijn er regels waar je rekening mee moet houden.Wat is de kleineondernemersregeling (KOR) ook alweer?
De KOR is een regeling van de Belastingdienst waarmee kleine ondernemers geen btw hoeven te berekenen aan hun klanten en geen btw-aangifte hoeven te doen. Dit kan flink wat tijd en gedoe besparen. Let wel op: je kunt zelf ook geen btw aftrekken als je gebruikmaakt van de KOR.Hoe meld je je aan voor de KOR?
Wil je gebruikmaken van de KOR? Dan moet je je tijdig aanmelden bij de Belastingdienst. De aanmelding moet uiterlijk vier weken voor de start van het aangiftetijdvak waarin je de KOR wilt laten ingaan, binnen zijn. Dit betekent dat als op 1 januari 2025 wil starten, je aanmelding uiterlijk 2 december 2024 bij de Belastingdienst binnen moet zijn.Aanmelden doe je schriftelijk via het formulier ‘Melding omzetbelasting kleineondernemersregeling’. Nadat je deze hebt opgestuurd, krijg je een bevestigingsbrief van de Belastingdienst met de definitieve ingangsdatum. Tot die tijd blijf je nog wel gewoon je btw-aangifte doen.
Waar moet je op letten bij afmelden?
Besluit je om te stoppen met de KOR? Dan moet je dit ook schriftelijk doorgeven via het formulier ‘Melding beëindiging omzetbelasting kleineondernemersregeling’.Je bent verplicht de KOR minimaal drie jaar te gebruiken voordat je je kunt afmelden. Nadat je je hebt afgemeld, geeft de Belastingdienst aan vanaf welk tijdvak je weer btw-aangifte moet doen.
Houd er rekening mee dat je na het afmelden pas na drie jaar weer gebruik kunt maken van de KOR.
Wat te doen bij overschrijding van de omzetgrens?
Zodra je omzet in een kalenderjaar boven de € 20.000 komt, moet je direct uit de KOR stappen. De datum waarop je de grens overschrijdt, geef je door op het afmeldformulier. Vanaf dat moment moet je weer btw berekenen en afdragen over al je leveringen en diensten, inclusief de handeling die ervoor zorgde dat je de omzetgrens overschreed.De voor- en nadelen
De kleineondernemersregeling kan handig zijn om je administratieve druk te verlagen, maar is niet altijd de beste keuze, bijvoorbeeld als je van plan bent grote investeringen te doen.Bovendien is het belangrijk om op tijd de nodige stappen te zetten, zowel bij aan- als afmelding. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en deadlines, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Heb je vragen over of welke voor- en nadelen de KOR jou biedt? Of heb je hulp nodig bij je aan- of afmelding? Neem dan contact op. Wij helpen je graag verder!