Nieuws
De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur

De aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur

Geplaatst op dinsdag 30 januari 2018      Leestijd: 1.5 minuut


Ondernemer of particulier: de aangifte inkomstenbelasting staat weer voor de deur. Veel informatie is al bekend bij de Belastingdienst en wordt al verwerkt in de vooraf ingevulde aangifte.

Hierin schuilt ook direct een gevaar. Bepaalde informatie wordt soms foutief door de fiscus verwerkt. Dit wordt klakkeloos door de belastingbetaler overgenomen in de aangifte inkomstenbelasting.
 

Drie boxen

De aangifte inkokmstenbelasting is nog steeds opgebouwd uit drie boxen: box 1 voor inkomen uit werk en woning, box 2 bij een aandelenbelang van minimaal 5 procent en box 3 voor inkomen uit sparen en beleggen. Op het boxenstelsel is veel aan te merken. Volgens sommigen zou de woning namelijk in box 3 thuis horen en is box 3 oneerlijk vanwege het voorgestelde te behalen rendement op vermogen.
 

Toekomst

Het belastingstelsel is vrij overzichtelijk en het wordt nog overzichtelijker: volgens de plannen van het regeerakkoord komt er vanaf 2019 een vlaktaks die stapsgewijs wordt ingevoerd. De vlaktaks zal bestaan uit twee tarieven: een toptarief van bijna 50 procent en een basistarief van net geen 37 procent.

Aftrekposten zullen in de toekomst zeer waarschijnlijk nog slechts tegen het basistarief in aftrek kunnen worden gebracht. Dat heeft onder andere gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek, maar ook voor de ondernemers met een eenmanszaak/VOF. De woningbezitter met een hypotheek kan de rente tegen een lager tarief in aftrek brengen en zal wellicht sneller zijn woningschuld willen aflossen omdat de renteaftrek minder oplevert. De ondernemer die recht heeft op de zelfstandigenaftrek heeft straks minder voordeel van deze aftrekpost en stapt wellicht sneller over naar een BV-vorm.

Zowel de ondernemer als de particulier heeft straks te maken met de vlaktaks en dat geldt ook voor de btw. Die gaat immers volgens de plannen ook van 6 naar 9 procent in 2019. Voorlopig moeten we het nog doen met ons huidige stelsel en is het de vraag of de vlaktaks haar intrede al doet in 2019.

Benieuwd naar de mogelijke gevolgen voor uw situatie? Wij zijn u graag van dienst.
Deel dit nieuwsbericht