Nieuws
Contante giften voor goed doel straks niet meer aftrekbaar

Contante giften voor goed doel straks niet meer aftrekbaar

Geplaatst op donderdag 11 april 2019      Leestijd: 1 minuut


Staatssecretaris Snel van Financiën heeft in een Kamerbrief aangegeven dat contante giften voor goede doelen in de toekomst niet meer aftrekbaar zijn als het aan het kabinet ligt. Deze giften zijn namelijk veel te moeilijk te controleren door de Belastingdienst.

Contante giften mag een belastingplichtige alleen aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting als hij deze gift aannemelijk kan maken, bijvoorbeeld met een kwitantie. Zo kan de Belastingdienst nagaan of de gift ook daadwerkelijk gedaan is. Maar in de praktijk worden kwitanties alleen bij grote bedragen en op verzoek verstrekt.
 

Geen bezwaren van goededoelensector

Het kabinet wil het fiscaalvriendelijk schenken aan goede doelen gaan aanpakken omdat blijkt dat hiermee flink wordt gefraudeerd. Vooral contante giften zijn erg moeilijk te controleren door de Belastingdienst. In de Kamerbrief is daarom voorgesteld contante giften niet langer aftrekbaar te laten zijn. Mensen pinnen steeds vaker, of maken geld elektronisch over. De goededoelensector heeft in reactie op de afschaffing van de aftrek voor contante giften aangegeven dat er geen bezwaren zijn tegen deze aanpassing.
 

Er komt een slim invulveld voor ANBI’s

Snel heeft in de Kamerbrief ook aangegeven dat hij werkt aan een ‘slim invulveld’. Daarmee kunnen belastingplichtigen bij hun aangifte inkomstenbelasting gemakkelijker giften aan algemeen nut beogende instellingen opvoeren. Dit slimme invulveld is gebruiksvriendelijker dan het huidige invulveld omdat instellingen die een ANBI-status hebben meteen worden herkend. Dit voorkomt fouten en de Belastingdienst zal hierdoor achteraf geen correcties meer hoeven door te voeren.

Voor het afschaffen van de aftrekbaarheid van contante giften moet het kabinet met een wetsvoorstel komen.

Bron: rendement.nl
Deel dit nieuwsbericht