Nieuws
Btw (omzetbelasting)

Btw (omzetbelasting)

Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021      Leestijd: 3 minuten


Als zelfstandig ondernemer betaalt u btw (omzetbelasting) over uw omzet. Kijk hoe u btw-aangifte kunt doen.

Bent u ondernemer en oefent u zelfstandig een bedrijf of een beroep uit? Dan betaalt u btw (omzetbelasting) over uw omzet. De rechtsvorm (bijvoorbeeld bv of nv) is voor het betalen van btw niet van belang. Ook een stichting of vereniging betaalt btw als de Belastingdienst deze als onderneming beschouwt.
 

Wanneer bent u ondernemer voor de btw?

De Belastingdienst beschouwt u niet automatisch als ondernemer voor de btw. De voorwaarden voor de btw zijn anders dan voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat u voor de btw ondernemer bent, maar voor de inkomstenbelasting niet. Bent u ondernemer voor de btw? Dan krijgt u een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id). U bent verplicht uw btw-identificatienummer op uw facturen te zetten. Ook moet u een overzicht bijhouden van alle verzonden en ontvangen facturen.
 

Hoeveel btw moet u rekenen?

Het standaardtarief voor de btw is 21%. Soms rekent u een ander tarief:
  

Hoe verrekent u ontvangen en betaalde btw?

De btw die u ontvangt van uw klanten, moet u afdragen aan de Belastingdienst. De btw die u zelf heeft betaald aan uw leveranciers, mag u daarvan aftrekken. U betaalt dus btw over het verschil tussen uw inkoopprijs (inclusief kosten) en verkoopprijs. U berekent de btw over de totale vergoeding en alle bijkomende kosten.
 

Btw-aangifte doen

U moet de btw-aangifte digitaal doen. Heeft u dit jaar of over de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw aangegeven? Dan moet u uw btw-aangifte corrigeren. Het is onder voorwaarden mogelijk een teruggaaf btw te verrekenen met een aangifte loonheffingen. Lees hier meer over in hoofdstuk 11, paragraaf 4.3 van het Handboek Loonheffingen. Hiervoor gebruikt u het formulier Verzoek loonheffingen verrekening met teruggaaf btw.
 

Btw bij uitbesteden van werk (verleggen)

Besteedt u werk uit aan een andere ondernemer? Dan moet deze de btw hiervoor afdragen aan de Belastingdienst. In sommige gevallen geldt er een verleggingsregeling. De btw wordt dan naar u ‘verlegt’. Dat betekent dat u de btw zelf moet aangeven en betalen. De ondernemer geeft dit aan op de factuur.
 

Geen btw met de kleineondernemersregeling (KOR)

Heeft uw onderneming een omzet van maximaal € 20.000 per jaar? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Als u gebruikmaakt van de KOR, berekent u geen btw aan uw klanten. Daarnaast doet u geen btw-aangifte meer, op een paar uitzonderingen na. Meedoen met de KOR betekent ook dat u btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken.
 

Btw bij goederen en diensten naar het buitenland

Levert u goederen of diensten naar het buitenland die niet vrijgesteld zijn van btw? Dan gelden er andere regels, afhankelijk van het land waar uw klant zich bevindt en uw omzet. U berekent de Nederlandse of buitenlandse btw. En u moet btw-aangifte doen in Nederland of in het buitenland. Gebruik de hulpmiddelen Goederen naar het buitenland en Diensten in en uit het buitenland om te bepalen wat u moet doen voor de btw.
 

Feiten en cijfers: hoeveel btw ontvangt de overheid?

De grafiek toont de totale btw die de overheid ontvangen heeft, per kwartaal.



Bron: Ondernemersplein




Deel dit nieuwsbericht