Nieuws
BTW-correctie voor woon-werkverkeer bij thuiswerken

BTW-correctie voor woon-werkverkeer bij thuiswerken

Geplaatst op vrijdag 1 september 2023      Leestijd: 1.5 minuut


Reken je woon-werkverkeer als privé of zakelijk in de btw? De Hoge Raad deed hier onlangs uitspraak over. Je leest het in deze blog. 


Een auto van de zaak

Alle btw over de kosten van de auto van de zaak (aanschaf, onderhoud en gebruik) is aftrekbaar voor jouw onderneming. Als jij als ondernemer een auto van de zaak hebt (of een van jouw werknemers) en deze ook privé gebruikt, dan betaal je btw over dit privégebruik. Hierover moet je een correctie toepassen die je meeneemt in de laatste btw-aangifte van het jaar. 
 

btw berekenen bij woon-werkverkeer

Voor btw-doeleinden wordt woon-werkverkeer anders behandeld dan voor loonheffingen. Woon-werkverkeer omvat het reizen van de woon- of verblijfplaats naar de vaste werkplaats zoals overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. Een auto van de zaak vereist dus een btw-correctie voor het privégebruik ervan. Er zijn twee methoden om deze btw-correctie te berekenen: 
 
  1. via een nauwkeurige kilometeradministratie of 
  2. via een vastgestelde forfaitaire btw-correctie: gebruik hiervoor deze handige tool
 

Kritiek op btw-correctie bij thuiswerken

Onlangs heeft een bedrijf dat leaseauto's aan haar werknemers ter beschikking stelt, kritiek geleverd op deze btw-correctie. De kritiek richtte zich op de verplichte forfaitaire btw-correctie, omdat alleen de extra kosten voor privégebruik als privé-uitgaven werden beschouwd. Dit terwijl de leasekosten als zakelijk werden gezien. Het bedrijf betoogde dat woon-werkverkeer als zakelijk moet worden beschouwd vanwege de mogelijkheid tot thuiswerken.
 

Uitspraak woon-werkverkeer als privégebruik voor btw

De Hoge Raad stelt nu dat men woon-werkverkeer bij veel thuiswerken gewoon als privégebruik moet beschouwen voor de btw. Volgens hen is thuiswerken geen bijzondere omstandigheid die afwijking van de hoofdregel in de btw vereist, waarin zij woon-werkverkeer als privégebruik zien. Voor thuiswerkers met een auto van de zaak geldt dus een btw-correctie in de aangifte.

Heb je vragen over woon-werkverkeer of het berekenen van een btw-correctie? We helpen je graag verder! Stuur dan vooral een bericht via ons contactformulier.
Deel dit nieuwsbericht