Nieuws
Auto van de zaak of toch privé?

Auto van de zaak of toch privé?

Geplaatst op donderdag 16 maart 2023      Leestijd: 2.5 minuut


De vraag die je als ondernemer aan jezelf kunt stellen wanneer je een auto wil kopen: op de zaak of privékopen? Maar wat is nou de beste en vooral voordeligste optie? We nemen het met je door. 
 

Voordelen zakelijk rijden

Staat je auto op de zaak? Dan trek je de autokosten af van je winst omdat hij behoort tot het ondernemersvermogen. Voorbeelden van deze kosten zijn:
  • afschrijvingen
  • de verzekering
  • onderhoud
  • parkeerkosten

Lukt het om de auto in één keer te kopen? Dan is dit een stuk voordeliger. In dit geval trek je de aanschafkosten van je winst af. Ieder jaar dat jij de auto gebruikt trek je een deel van de aanschaf af. 
 

Nadelen auto van de zaak

Het klinkt natuurlijk aantrekkelijk, een auto op de zaak, maar let goed op. Er komt toch meer bij kijken dan je denkt. Een van die punten is de bijtelling. Deze komt bovenop je winst als je de auto ook voor privékilometers gebruikt. Deze bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. 

Er zijn twee bijtellingstarieven: 16% en 22%. Dit hangt af van de CO2-uitstoot van je auto. Stoot hij niets uit? Dan heb je mazzel en geldt tot 2025 de bijtelling van 16%. Is jouw auto ouder dan 15 jaar? Dan gelden er andere regels. Hier berekenen ze de bijtelling over de dagwaarde van de auto. 

Of je de auto nou wel of niet op de zaak moet zetten,daar is moeilijk een eenduidig advies over te geven. Dit ligt bij iedere situatie namelijk anders. Een zakelijke auto is pas voordelig als je: 
 
  • minder dan 500 privékilometers per jaar maakt;
  • de bijtelling lager is dan de kosten die je maakt voor de auto. 
 

Vermogensetikettering op de auto van de zaak

Daarbij kijken we naar het vraagstuk rondom de vermogensetikettering. Stel jezelf als ondernemer de vraag of een auto wel op de zaak mag. Als ondernemer heb je voor de IB en de btw een zogenoemd vermogensetiket. Deze etiketten mogen van elkaar verschillen. Zo zet een ondernemer de auto voor de IB op de zaak en voor de btw privé.
In de vennootschapsbelasting komt vermogensetikettering niet voor. Elke auto is hier in principe zakelijk. 

Als ondernemer kies je ervoor om een ‘etiket’ aan de auto toe te kennen als je bepaalde kosten niet laat aftrekken. Een andere keuze is de aanvraag van bepaalde fiscale faciliteiten. De auto staat hierbij bijvoorbeeld niet op naam van het bedrijf maar op naam van de ondernemer. Dit maakt de auto privé. Kijken we naar een VPB-plichtige onderneming, dan is de keuze gebaseerd op het kentekenregister van de RDW. 
 

Hoe maak ik nu de beste keuze? 

Dus, hoe weeg je nou goed af of je een auto op de zaak zet of toch privé koopt? Neem deze punten voor jezelf door:

1. Wat is de prijs van je auto? 
2. Hoeveel kilometers verwacht je zakelijk en privé te maken dit jaar?
3. Verwacht je veel autokosten te maken?
4. Zie je het zitten om een rittenadministratie bijhouden (voor de privékilometers)? 

Wil je meer informatie over het aanschaffen van een auto op de zaak? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.




Deel dit nieuwsbericht