Nieuws
BTW alleen aftrekbaar bij aannemelijke zakelijke uitgaven

BTW alleen aftrekbaar bij aannemelijke zakelijke uitgaven

Geplaatst op donderdag 27 februari 2020      Leestijd: 1 minuut


Een ondernemer overlegt slechts kopieën van afschriften van de privé bankrekeningen, waarbij handgeschreven is aangegeven of bepaalde uitgaven privé of zakelijk zijn. Hiermee is niet aannemelijk gemaakt dat er sprake is van zakelijke uitgaven. De btw is niet aftrekbaar.
 

De zaak

De ondernemingsactiviteiten van de ondernemer bestaan uit het schrijven van scenario’s voor film en toneel. Nadat de inspecteur eind 2015 aankondigt dat hij een boekenonderzoek zal gaan uitvoeren, verzoekt hij de ondernemer diverse malen om informatie te verstrekken. De ondernemer verstrekt vervolgens enige informatie. Uiteindelijk legt de inspecteur begin 2017 een btw-naheffingsaanslag op. De ondernemer gaat in beroep.
 

Het oordeel

Het Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de inspecteur terecht een btw-naheffingsaanslag heeft opgelegd aan de ondernemer. Volgens het hof heeft de ondernemer niet aan de op haar rustende bewijslast voldaan. De ondernemer heeft namelijk slechts kopieën van afschriften van haar privé bankrekeningen overgelegd, waarbij handgeschreven is aangegeven of bepaalde uitgaven privé of zakelijk zijn. Nu de ondernemer geen inzicht heeft gegeven in het karakter en het doel van de uitgaven, en onderliggende facturen ontbreken, heeft de ondernemer niet aannemelijk gemaakt dat de opgevoerde betalingen zakelijke uitgaven betreffen. Ten aanzien van de facturen die de ondernemer wel heeft overgelegd, geldt dat de ondernemer niet heeft onderbouwd waarom de betreffende kosten een zakelijk karakter hebben. Het hof vermindert de naheffingsaanslag uiteindelijk nog wel omdat de inspecteur de correctie voor het privégebruik van de auto laat vallen.
 

Informatie

Wil je meer informatie over zakelijke kosten en het aftrekbaar zijn van btw?
Neem contact op met ons kantoor.
Deel dit nieuwsbericht