Nieuws
Btw-aangifte doen

Btw-aangifte doen

Geplaatst op woensdag 3 februari 2021      Leestijd: 5 minuten


Iedere ondernemer moet digitaal btw-aangifte doen. In de btw-aangifte geef je de btw op die jij jouw klanten in rekening hebt gebracht. De btw die jouw leveranciers aan jou hebben berekend (de voorbelasting), trek je eraf. Doe op tijd btw-aangifte en betaal op tijd. Zo voorkom je een naheffing.
 

De 1e keer btw-aangifte doen

Als je jouw onderneming inschrijft in het Handelsregister van KVK, geeft KVK jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Je hoeft jouw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst jou als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijg je jouw omzetbelastingnummer en jouw btw-identificatienummer (btw-id).

Verder krijg je van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. Ook krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je digitaal aangifte kunt doen. Het kan zijn dat je de 1e btw-aangifte op papier moet doen. Je hoort dit van de Belastingdienst.
 

Digitaal aangifte doen

Je doet digitaal btw-aangifte. Dat kan op de volgende manieren:
  

Aangifte doen per maand, per kwartaal of per jaar

De Belastingdienst laat je weten hoe vaak je btw-aangifte moet doen. Per maand, per kwartaal of per jaar. Meestal is dat per kwartaal. Als je per maand of per jaar aangifte wilt doen, kan dat onder voorwaarden
 

Misschien geen btw betalen met de kleineondernemersregeling

Heb je in een kalenderjaar een maximale omzet van € 20.000? Dan kan je misschien meedoen met de kleineondernemersregeling (KOR). Als je meedoet, bereken je geen btw aan jouw klanten. Je draagt dan ook geen btw af aan de Belastingdienst. Daar staat tegenover dat je de btw over zakelijke kosten en investeringen niet kunt aftrekken. Op een paar uitzonderingen na, hoef je geen aangifte btw meer te doen.

Als je wilt meedoen met de KOR, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Jouw aanmelding moet uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van jouw aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Wil je bijvoorbeeld meedoen vanaf 1 april, dan moet jouw aanmelding 3 maart binnen zijn. 

Had je op 31 december 2019 een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan doet je vanaf 1 januari 2020 automatisch mee met de nieuwe KOR. je kan jouw deelname aan de KOR stoppen.

De oude Kleineondernemersregeling (KOR) kan je niet toepassen over de aangiftetijdvakken vanaf 1 januari 2020. Wil je de oude KOR toepassen bij de aangifte over een periode vóór 1 januari 2020? Dan moet je een Suppletie-aangifte doen. In de rubriek 'Vermindering volgens de kleineondernemersregeling' kan je de oude KOR toepassen of aanpassen.
 

Zorg dat je op tijd aangifte doet en betaalt

Zorg dat je op tijd btw-aangifte doet en betaalt. Je krijgt geen uitnodiging om aangifte te doen. Je moet zelf de uiterste aangifte- en betaaldatums in de gaten houden. Met de app Btw-Alert krijg je een herinnering als je btw-aangifte moet doen. Je moet altijd btw-aangifte doen, ook als je in een periode geen omzet had of geen btw hebt betaald.

Het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt, bereken je zelf in jouw aangifte. Je krijgt van jouw btw-aangifte geen aanslag.

Als je niet op tijd aangifte doet of betaalt, krijgt je een naheffingsaanslag. Je leest hier meer over bij Een naheffingsaanslag voor de btw – zo handel je hem snel af.
 

Btw-aangifte bij internationale handel

Lever je diensten in het buitenland? Of neemt je diensten af uit het buitenland? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Hiermee zie je wie de btw over deze diensten moet aangeven: jij of jouw leverancier. En in welk land dit moet. Voor goederen gebruik je het hulpmiddel Leveren van goederen naar het buitenland.
 

Invullen van jouw btw-aangifte

In de btw-aangifte geef je de btw op die je in rekening hebt gebracht bij jouw klanten. Verder geeft je de btw op die jij aan jouw leveranciers hebt betaald. Ook de btw die naar jou verlegd is, geef je op in de aangifte. Het saldo betaal je of krijg je terug.

De btw bereken je met het factuurstelsel of het kasstelsel. Zijn jouw klanten vooral ondernemers en rechtspersonen, zoals stichtingen en verenigingen? Dan gebruik je het factuurstelsel. Je geeft dan de btw op die je in rekening hebt gebracht bij jouw klanten. Ook als een klant in het aangiftetijdvak zijn rekening nog niet heeft betaald. Het kasstelsel is voor bepaalde ondernemers die vooral aan particulieren leveren. Je geeft de btw op over de inkomsten die op jouw bankrekening zijn bijgeboekt. Of die je hebt ontvangen in jouw kas. Er zijn verschillende tarieven en vrijstellingen. Voor sommige uitgaven mag je de btw niet aftrekken. In de laatste btw-aangifte van het jaar geef je de btw op van het privégebruik van:
 
  • auto van de zaak
  • gas, water, elektra en telefoon
  • bedrijfsgoederen

In de Toelichting bij de aangifte omzetbelasting van de Belastingdienst lees je meer over het berekenen van de btw.
 

Fouten herstellen

Heb je een fout gemaakt in jouw btw-aangifte? Dan herstel je dit met een Suppletie Omzetbelasting
Krijg je in totaal € 1.000 of minder terug? Of moet je in totaal € 1.000 of minder bijbetalen? Dan mag je dit verwerken in jouw eerstvolgende aangifte.
 

Check of je valt onder bijzondere btw-regelingen

Kijk of je onder 1 van deze regelingen valt:
 De margeregeling kan je misschien gebruiken als je handelt in gebruikte goederen. Je berekent de btw dan niet over jouw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs.
 Als jouw diensten vallen onder de reisbureauregeling, moet je gebruikmaken van de reisbureauregeling. Je betaalt dan btw over jouw winstmarge op reisdiensten, in plaats van over de totaalprijs van de reisdienst.
 Bij de verleggingsregeling breng je geen btw in rekening, maar verleg je de btw naar jouw afnemer.
 

Feiten en cijfers: hoeveel btw ontvangt de overheid?

De grafiek toont de totale btw die de overheid ontvangen heeft, per kwartaal.Bron: Ondernemersplein
Deel dit nieuwsbericht