Nieuws
Blog van Joost: ’Help, ik hoef niet meer te werken.'

Blog van Joost: ’Help, ik hoef niet meer te werken.'

Geplaatst op maandag 9 september 2019      Leestijd: 2.5 minuut


Hij had zijn bedrijf goed verkocht en een bungalow in Thailand laten bouwen. Dat wist ik nog. Onlangs sprak ik hem weer tijdens een netwerkborrel. Een sympathieke kerel, geflankeerd door een charmante dame die niet van zijn zijde week. Zo’n man die onbedoeld de vraag bij je oproept of je het allemaal wel goed hebt gedaan. Alles al bereikt, maar nauwelijks vijftig jaar jong.

Op mijn vraag hoe het in Thailand was, antwoordde hij: ’Het gaat wel.’ Het was een somber antwoord voor iemand die een leven leidt waar anderen van dromen. Even was het stil, maar je voelde aan alles: het belangrijkste kwam nog.

Toen brandde hij los.

Ach, weet je wat het is? In het begin maak je plannen. Je laat een huis bouwen en als het dan klaar is, trek je erin. Je maakt een zeiltocht, je laat vrienden overkomen, je slaat een balletje op de golfclub en je loopt het dorpje weer eens in. Of een of andere Boeddhistische tempel. Je gaat waterskiën en daarna nog maar eens eten in je favoriete tentje. Maar op een dag, na je zevende cappuccino, kom je tot de conclusie dat je iets mist.

Het zwarte gat is een bekend fenomeen bij ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht. Ze hebben financieel goed geboerd, zijn echt van plan het er eens goed van te gaan nemen, maar kunnen desondanks hun draai niet vinden. In het ergste geval worden ze ziek of depressief. Dat is ook de reden dat ik mijn klanten, een half jaar nadat ze hun bedrijf hebben verkocht, altijd nog even bel. Met maar één vraag: hoe gaat het met je?

Ondernemer ben je niet alleen in financieel opzicht. Je bent ook psychologisch eigenaar van je bedrijf. Het is een deel van jezelf geworden. Jarenlang, dag in dag uit alert zijn, ervoor zorgen dat niks je ontgaat en geconfronteerd worden met nieuwe vragen en uitdagingen. Als dat van de ene op de andere dag allemaal wegvalt, terwijl je nog lang niet bent uitgeraasd, kun je er zomaar in verdwijnen: het zwarte gat.

Kun je het voorkomen? Zeker wel. Door minder succesvol te zijn, zet je al een behoorlijke stap in de goede richting. Wie stug door moet werken tot zijn zevenenzestigste valt niet snel ten prooi aan het zwarte gat. Maar alle gekheid op een stokje: Je voorkomt het met een goede voorbereiding op je nieuwe leven. Je bent welkom om daarover met ons van gedachten te wisselen. Dan laten we de jaarcijfers even voor wat ze zijn en praten we over je ambities na je ondernemerschap.

Want laten we wel zijn: er is genoeg te doen: functies bij maatschappelijke organisaties, actief investeren in start-ups, jonge managers coachen en nog veel meer.

Om over de gevolgen van het uitgewerkt zijn heen te komen, bestaat een beproefde oplossing: weer gaan werken. Dit keer niet omdat het moet, maar omdat het kan. Om maar een bekende mobiele telefoonaanbieder te quoten.
Deel dit nieuwsbericht